Sara

Groeten uit Zweden: “Als we nu eens stoppen met klagen over het weer?”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 43, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (15) en Stina (12). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Het was wisselvallig afgelopen week. Twintig graden, met af en toe een stevige bui, maar ook momenten van zon. Wat het weer betreft heb ik twee belangrijke lessen geleerd van de Zweden. Is de zon van de partij, pak het moment en trek naar buiten. Nee, niet zo meteen, nu! En schijnt de zon niet, ga dan ook naar buiten 🙂 Volgens de Zweden bestaat er namelijk geen slecht weer, enkel slechte kledij.

Jullie hebben het duidelijk moeilijk met het weer. Er wordt nogal wat geklaagd en gezaagd

In Zweden bestaat er geen slecht weer

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Zo klinkt het in het Zweeds. Ook al besefte ik meteen dat er heel wat waarheid in zat, toch heeft het behoorlijk wat tijd gekost om dit te omarmen. En als ik de berichten op social media lees, dan hebben jullie het er ook moeilijk mee. Er wordt namelijk behoorlijk wat geklaagd en gezaagd over het weer de laatste tijd.

Dat het te nat is, dat de zon niet voldoende schijnt en dat de wind misschien wat aan de frisse kant is. De weermannen krijgen de volle laag. Het zijn tenslotte zij die elke dag opnieuw het slecht nieuws aankondigen.

Maar deze week zag ik op de socials ook een lichtpuntje in de duisternis der regenwolken: een filmpje van een kindje, heerlijk lachend en dansend in de regen. Gevolgd door eentje van een schattig ventje spelend in de modder. Want die is er natuurlijk enkel dankzij de regen…

Of ik dan nooit teleurgesteld ben in het weer? Tuurlijk wel! Als ik zin heb om te zwemmen of om mijn ochtendkoffie in de zon op het terras te drinken en het regent, dan vind ik dat jammer. Als ik bergen was te doen heb en ze voorspellen nat of wisselvallig weer, dan vind ik dat onpraktisch, want dan moet ik alles binnen drogen. En als ik weet dat er vrienden of familie op bezoek komen, dan bezorgen slechte weersvoorspellingen me zelfs hopen stress.

Als de natuur schreeuwt om regen, waarom kunnen wij er dan niet blij mee zijn?

Bekijk het eens positief

Het gebeurt dus zeker dat ik eens vloek of teleurgesteld ben. Maar langs de andere kant zie ik ook de positieve dingen. Na de warmte en het gebrek aan regen zag ons gras eruit als een Afrikaanse savanne. Ook in het bos was alles immens droog, met verhoogde risico’s op, en daadwerkelijke bosbranden tot gevolg. Als de natuur schreeuwt om regen, wie zijn wij dan om hier niet blij mee te zijn?

Ik genoot van het wisselvallige weer. Het zachte getik van de regen tegen het raam, afgewisseld met een zonnetje dat vaak net genoeg bleek om de was te kunnen drogen. Terwijl staarde ik wezenloos naar het nieuws waar ik zag hoe ze met man en macht probeerden om bosbranden te blussen in Griekenland, bij temperaturen van veertig graden en meer. Of hoe hagelbollen van tien centimeter auto’s en caravans doorboorden in het noorden van Italië. En dan hebben we het nog niet over de andere delen in de wereld gehad waar de gevolgen van klimaatverandering letterlijk verwoestend zijn.

Neem een voorbeeld aan de kinderen en dans in de regen

Misschien moeten wij ook wat minder zagen en klagen over het ‘slecht’ weer, zolang we geen taferelen als in Griekenland of Italië meemaken. Omarm het weer, neem een voorbeeld aan de kinderen en dans in de regen!

Meer verhalen uit Zweden:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content