Sara

Groeten uit Zweden: “Door de hitte in het zuiden is een vakantie in het noorden populairder dan ooit”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 43, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (15) en Stina (12). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Als de thermometer meer dan 25 graden aangeeft, is dat voor mij persoonlijk oncomfortabel. Mijn lichaam lijkt in een soort overlevingsmodus te gaan, waardoor uitstapjes of verre wandelingen onmogelijk worden. Ik mag er dus niet aan denken dat ik temperaturen van meer dan 40 graden zou moeten trotseren op mijn vakantiebestemming.

De Zweedse zomers zijn de beste, dat wisten we al voor we emigreerden

Om die reden kiezen wij in de zomer steevast voor een staycation, of een hemester, zoals ze dat hier in Zweden noemen. De Zweedse zomers zijn de beste, en dat wisten we ook al vóór we emigreerden. Die tendens om richting noorden te trekken zie ik nu bij steeds meer mensen.

Zweden populair als vakantieland

‘Het is hier zalig, met dat briesje’, of ‘amai, dat koelt hier heerlijk af ‘s avonds’. Maar ook ‘als de zon schijnt is het hier écht lekker warm’ of ‘een buitje hoort erbij, maar het is ook snel weer droog’. Het zijn uitspraken van vrienden en kennissen die de laatste weken in Zweden op bezoek waren. Stuk voor stuk aangenaam verrast door het weer. Want neen, het is niet altijd koud in het noorden. Op dit moment is het 20 graden met sporadisch een buitje. En die regen is heel welkom hier, want enkele weken geleden kreunde de natuur onder de droogte.

Die zomer, tien jaar geleden, heeft niet alleen onze manier van reizen veranderd, maar ook de rest van ons leven bepaald

Zweden, en ook de rest van Scandinavië, wordt steeds populairder als vakantieland en daar heeft de hitte in het zuiden zeker mee te maken. Tien jaar geleden al trokken we als gezin in de vakantie een week naar de Spaanse kust én kregen we diezelfde zomer een onverwachte uitnodiging voor een huisruil in de buurt van Stockholm. Die zomer heeft niet alleen onze manier van reizen veranderd, maar ook de rest van ons leven bepaald.

Het noorden versus het zuiden

Het was een zomer van contrasten. Mijn liefde voor het zuiden loodste ons met twee kleine kinderen naar een huisje aan een Spaanse costa. Ik was benieuwd of ik me nog iets zou herinneren van de lessen Spaans op school en het water liep me al in de mond bij de gedachte aan echte tapas op een terrasje met zicht op zee.

Mijn verwachtingen waren torenhoog, maar ik kon helaas niet dieper vallen. Zeurende kinderen die niet konden slapen van de hitte, veel te drukke toestanden in het nabijgelegen stadje, vechten om een plekje op het strand en duizend muggenbeten. ‘Haha, mosquito del tigre’, lachte de apothekeres.

Ik had op vakantie nog nooit gewenst dat ik thuis was. Tot die keer

Maar ik lachte niet, integendeel. Buiten die ene keer dat we met school op skivakantie gingen – neen, ik hou niet van bergen -, had ik op vakantie nog nooit gewenst dat ik thuis was. Tot die keer. Het contrast met de last-minute trip die we dezelfde zomer maakten richting Stockholm kon niet groter zijn.

Het moment dat we in Zweden uit het vliegtuig stapten en op weg gingen naar ons ruilhuisje staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. De stilte, natuur, de weidsheid, de rustige wegen met eindeloze bomen. Maar ook de aangename temperaturen, de gezonde lucht, het gevoel dat je vrij kunt ademen, de frisse geur van het bos en de zee. En hoe gek het ook klinkt: veel minder muggen. Het was pure liefde.

Verliefd op het Hoge Noorden

Zelfs Annemie Struyf verloor haar hart een beetje in het Hoge Noorden, na prachtige avonturen in Frankrijk en Spanje. Heel Vlaanderen was ook getuige van Staf Coppens die met zijn gezin het geluk vond in Zweden, en nu trekken zelfs de Verhulstjes op cruise naar Scandinavië.

Niet iedereen zal verliefd worden op Scandinavië. En er is al helemaal niets mis met Frankrijk, Spanje of Italië, maar hier in het noorden voel ik sinds de coronacrisis de populariteit van de regio stijgen. Het klimaat speelt mee, maar wie naar Zweden komt doet dat vooral voor de natuurpracht, de rust en de vriendelijke en respectvolle mensen.

Meer verhalen uit Zweden:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content