Sara

Groeten uit Zweden: “Of de zomervakantie korter mag? Misschien wel, ja”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 43, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (15) en Stina (12). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Deze week start de school opnieuw in Zweden en dat zorgt zelfs voor mij als ouder voor gemengde gevoelens. Dat de kinderen tijdens de vakantie doorgaans wat langer sliepen zorgde voor een rust waar ik als ochtendmens immens van kon genieten. Langzaam wakker worden, tijd nemen voor het ontbijt, op het gemak douchen, even met de kat buiten en een half uurtje me-time op de yogamat. En dat allemaal voor ik aan mijn werkdag begon.

Nu de dagelijkse ochtendrush begint, blik ik weemoedig terug op de zomervakantie: had iedereen het naar zijn zin?

Nu het weer tijd is voor vroege wekkers en snelle ontbijtjes tijdens de dagelijkse ochtendrush, blik ik enigszins weemoedig terug op de zomervakantie. Heb ik er wel alles uitgehaald? En hadden de kinderen het voldoende naar hun zin?

Staycation tijdens de zomervakantie

Terwijl de klasgenoten van de tieners vaak naar het buitenland of de Zweedse kustgebieden trokken, kozen wij opnieuw voor een staycation. De Zweedse zomers verwennen ons meestal met mooi weer –storm Hans buiten beschouwing gelaten- en er valt hier nog zoveel te ontdekken. Bovendien is de zomer hét moment voor bezoekjes van vrienden en familie, wat ons meteen ook in vakantiestemming brengt.

De dagen dat we aan het werk waren moesten de tieners zichzelf entertainen. Soms ging dat goed, en werden er wandelchallenges met het buurmeisje georganiseerd, ging Stina shoppen met vriendinnen en hielden ze een sleepover in de stuga of op de trampoline van de buren.

Elias volgde het strak schema van zijn gymcoach, en ging dus op enkele rustdagen na, bijna elke dag plichtsgetrouw met de bus naar de stad voor een stevige work-out. De gym is nog steeds zijn tweede thuis. Hier heeft hij niet enkel vrienden, het blijkt ook de perfecte plek om zijn hoofd leeg te maken.

Als de verveling toeslaat

Soms lijken die pubers wel zombies, starend naar een lichtgevend scherm, weg van de wereld

Maar… er werd ook heel wat gegamed, genetflixt en geyoutubed deze zomer. Soms lijken die pubers wel zombies, starend naar een lichtgevend scherm met hun hoofdtelefoon op, volledig weg van de wereld. Enkele minuten later klinkt er gevloek op een game uit de ene kamer en getetter met de vriendinnen uit de andere.

Helemaal educatief verantwoord is het natuurlijk niet, al die extra schermtijd in de vakantie. Maar op een bepaald moment is de tijd van de ouders en de motivatie en inventiviteit van de kinderen op. En dan kun je je de vraag stellen of een kortere zomervakantie geen beter idee is.

Op een bepaald moment is de motivatie en inventiviteit op. En dan vraag ik me luidop af of een kortere zomervakantie geen beter idee is…

Ik sta er alvast voor open om de negen weken Zweedse zomervakantie terug te schroeven naar bijvoorbeeld zes. Nog steeds voldoende tijd om te ontspannen, te genieten van een stressvrij bestaan én de batterijen van deze tieners in huis op te laden voor een nieuw schooljaar, lijkt me.

En wat met die overige drie weken hoor ik je denken? Wel, die verdelen we gewoon over de vakanties die nu slechts één week duren. Want onlangs las ik dat een Fins onderzoek aantoonde dat je écht wel minstens acht dagen vakantie nodig hebt om volledig tot rust te komen. Iedereen uitgerust én tevreden.

Meer verhalen uit Zweden:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content