“Je zou eens moeten zien hoe die oude dames nog kunnen dansen”

Door De Redactie

Slowen, zingen en blokfluit spelen: vrijwilliger Jan (58) zorgt voor geluk in het leven van de bewoners. Jan is slechts een van de vele mensen die zich met hart en ziel inzet voor Woonzorgcentrum Warmhof in Maldegem.

“Tien jaar geleden ben ik hier vrijwilliger geworden omdat ik iets goeds wilde doen met mijn vrije tijd en mijn vrouw hier verpleegkundige is. We zijn met veel gemotiveerde mensen en iedereen doet waar hij of zij goed in is. Naaien of breien, uitstappen voorbereiden of animatie bedenken. Mijn talent is muziek, dus zing ik.”

Je zou moeten zien hoe een vrouw van 80 reageert als je met haar slowt.

“Eén keer per maand organiseer ik een zangnamiddag. Soms begeleid ik met instrumenten, soms zing ik a capella. En de bewoners, die zingen mee. Marie-José begint direct in haar handen te klappen, ‘Bedankt Lieve Ouders’ van Vader Abraham is een succesnummer en ‘My Way’ van Frank Sinatra ontroert sommige mensen tot tranen toe. En soms maak ik er ook een dansnamiddag van. Je zou moeten zien hoe een vrouw van 80 reageert als je met haar slowt. Eerst zeggen ze dat ze het niet meer kunnen, maar eens ik met hen op een tegel sta te draaien, komen ze los. Dan vertellen ze over vroeger. Over hoe vaak ze nog gedanst hebben, hoe jeugdig ze waren, hoe geweldig ze genoten hebben.”

Zorg voor elkaar!

“Bij sommige mensen is het jaren geleden dat ze zo met een man gedanst hebben. Hen zo gelukkig kunnen maken met zoiets kleins maakt mij dan weer intens gelukkig. Van hen leer ik ook om geduldig te zijn. Iets waar ik nogal mee sukkel. Maar als ik iemand een yoghurtje geef tijdens een maaltijdbegeleiding, dan is dat een goeie oefening. Neem je tijd, leef in het moment. En zorg voor elkaar.”

Bedankt voor je inzet, Jan! En bedankt Elsy, Ilse, Pedro, Steffie, Martine, Jim, Inge, Nancy en Martine. Stuk voor stuk gemotiveerder medewerkers. Hun ervaringen lees je deze week in Libelle!

Lees ook zeker:

Partner Content