Sara

Groeten uit Zweden: “We zijn klaar voor nieuwe huisruilavonturen”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 40, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (12) en Stina (9). Ze ruilden hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Waar ons hele Zweden avontuur mee begon? Met een huisruilaanvraag uit Strängnäs, een mooi stadje niet zo heel ver van Stockholm, nu exact acht jaar geleden. Ik herinner me het nog alsof het gisteren was. Het Hoge Noorden trok ons wel aan, maar stond – zoals bij de meeste Belgen – initieel niet op ons lijstje voor de jaarlijkse zomervakantie. Toch kan ik het vriendelijke gezin uit Strängnäs niet genoeg bedanken voor dat ene mailtje. Want daar, in dat mooie huisje, werd ik niet enkel verliefd op het interieur van hun – oh zo gezellige – huis, maar op Zweden, het land en de inwoners.

EERSTE HUISRUILAVONTUUR

Het zou maar voor een paar dagen zijn, maar een goede treinverbinding tussen het huisje en Stockholm – dat bovendien wél op m’n bucketlist stond – overtuigde ons om de gok te wagen. Voor ons eerste tripje naar Zweden vertrokken we met een open mind, maar dat die paar dagen zo bepalend zouden zijn voor de rest van ons leven, had niemand kunnen voorspellen.

Na een korte vlucht met twee kleine kinderen, landden we op een kleine luchthaven in de buurt van Stockholm. Van hieruit zouden we met de auto verder naar Strängnäs rijden, een tripje van zo’n anderhalf uur. Een door de bewoners (supervriendelijke mensen trouwens!) zelfgetekend kaartje met enkele zeer eenvoudige aanwijzingen was onze gids.

Elias en Stina op het paard van Pippi Langkous, tijdens ons eerste huisruilavontuur 8 jaar geleden.

Voor we het wisten kwamen we, na een enkel rond punt, op een verlaten baantje terecht. Eén keer sloegen we af naar rechts om uiteindelijk op een gelijkaardig baantje terecht te komen dat ons rechtstreeks naar onze bestemming bracht. Geen verkeer, zelfs geen enkel rood licht! En dat anderhalf uur lang. Lichtjes gegeneerd dachten we aan onze wegbeschrijving. De Zweden met wie we ruilden, moesten heelhuids van de luchthaven van Charleroi in Hasselt geraken, inclusief de Ring van Brussel.

Ocharme, dacht ik, terwijl ik genoot van de eindeloze bossen en de lange, rustige weg. Wat een land! Mijn ‘vakantiestress’ – een vliegreis met twee kleine kinderen, weet je wel? – was op slag verdwenen en had plaatsgemaakt voor iets dat ik nog nooit eerder had gevoeld.

UITZICHT OP HET MEER

Aangekomen bij ons ruilhuisje vielen we van de ene verbazing in de andere. Het was zo stijlvol en gezellig ingericht dat ik me er meteen thuisvoelde. Toen ik de trap opliep om de bovenverdieping te ontdekken, zag ik het: het meer! Dit huis had uitzicht op het mooiste meer dat ik ooit had gezien en de vriendelijke bewoners hadden dit niet eens vermeld. Typisch Zweeds denk ik nu – die doe-maar-gewoon-attitude -, maar daar op die eerste verdieping van het heerlijke huis in Strängnäs werd ik verliefd op Zweden.

Dit huis had uitzicht op het prachtige meer en de bewoners hadden dit niet eens vermeld.

De rest is geschiedenis. Een jaar lang keken we sindsdien uit naar de jaarlijkse zomervakantie in Zweden. Dankzij het huisruilprincipe leerden we échte Zweedse huizen kennen, in gewone wijkjes, met een Zweedse buurman. We deden onze boodschappen in de plaatselijke ICA (Zweedse supermarkt, nvdr), barbecueden zo vaak het kon en genoten van de vele meren in de buurt. Want één constante in al onze huisruilavonturen in Zweden was de nabijheid van het water, een niet onbelangrijke factor. Water heeft, net als de eindeloze rustige wegen zo blijkt, een rustgevend effect op mij. Het liefst van al dobber ik rond in een kano, maar ook op een rustig strandje voel ik me als een vis in – nu ja, eerder bij – het water.

Nu we een eigen huisje hebben hier, durven we stilletjes uitkijken naar nieuwe huisruilervaringen. Dit prachtige land heeft nog zoveel te bieden dat we graag willen ontdekken! Maar we kregen ook al heel wat aanvragen uit België. 😉 Misschien wel een fijne manier om straks opnieuw vrienden en familie te bezoeken?

Stor kram!
Sara

NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content