Leven met een label: Judith en Marieke vertellen hoe het is om te leven met autisme of ADHD 

Leven met een label: Judith en Marieke vertellen hoe het is om te leven met autisme of ADHD 
© Getty Images

ADHD en autisme: het zijn labels die we vooral associëren met kinderen. Maar ook als je volwassen bent, blijven ze je leven bepalen. Judith en Marieke weten dat dat dat allesbehalve makkelijk is. 

Judith (42) is schrijfster. Op haar 36ste kreeg ze de diagnose autisme. 

“Ik heb moeite om mijn emoties te uiten, en daarom kom ik soms ongevoelig over. Terwijl er vanbinnen juist erg veel gebeurt”

Er wordt vaak gedacht dat mensen met autisme niks voelen. Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar ik voel juist heel erg véél. Ik beschouw mezelf zelfs als overgevoelig. Als er op tv iemand sterft, ben ik dagen van slag. En ik kan ook vaak huilen van blijdschap. Als mijn honden blij op me komen afrennen na hun middagdut, dan schiet ik helemaal vol. Ik heb alleen moeite om mijn emoties te uiten, en daarom kom ik soms ongevoelig over. Terwijl er vanbinnen juist erg veel gebeurt. Ik vergelijk autisme weleens met de roes die mensen na hun trouwdag of een andere grote gebeurtenis voelen. Je leeft niet bewust in het moment omdat er té veel gebeurt, het voelt alsof je hersenen dat niet aankunnen. Je gaat op automatische piloot, en pas uren later begint alles door te dringen. Zo ervaar ik alles, altijd. Behalve wanneer ik alleen ben.

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

MEER OPENHARTIGE VERHALEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)