© Getty Images

Wat ik zo bewonder aan jou: 24 mannen vertellen trots over hun vrouw

Door Els De Ridder

Ze spreken het niet altijd uit, onze mannen, maar ze doen het wél: ons bewonderen. 24 trotse mannen over wat de vrouw van hun leven zo speciaal maakt.

Davy (45)

“Anja inspireert me. Ik leerde van haar dat perfectie niet altijd gelukkig maakt. Een haagje dat niet echt naar mijn zin is gesnoeid… zulke dingen heb ik dankzij haar leren loslaten. En haar motto ‘Een beetje gek doen, om het niet te worden’, vind ik echt zalig. Dat beetje zelfspot, jezelf niet te serieus nemen, dat leerde ik van haar en dat maakt ons leven zo veel aangenamer. Na negenentwintig jaren samen ben ik nog steeds elke dag dankbaar voor haar.”

Dirk (52)

“Mijn vrouw is no-nonsense. Ik kan soms nogal doordrammen en de zaken onnodig complex maken, en dan kan zij in twee zinnen de essentie vatten, me duidelijk maken waar het eigenlijk om gaat en mij al het gedoe doen vergeten. Heerlijk vind ik haar dan!”

Peter (56)

Jenny kan veel beter plannen, de kalmte en de rust bewaren, omgaan met negatieve ervaringen of kritiek. Ze is minder materialistisch dan ik, ze voelt de mensen beter aan, denkt logischer, zweeft minder, kan beter het verleden loslaten en laat zich minder op stang jagen. Ze geniet meer van eenvoudige dingen. Ze heeft meer zin voor orde. Ze heeft meer oog voor detail. Ze leert meer van haar fouten en ze verdoet minder haar tijd. In al de andere dingen ben ik beter, denk ik. En ja, ik kan het beter uitleggen, haha.”

Lieven (49)

“Wendy en ik wonen niet samen, maar ik zie wel hoe ze als alleenstaande mama alle ballen in de lucht weet te houden. En ze tegelijkertijd ook durft toe te geven wanneer het eens moeilijker gaat. Dat is voor mij het toonbeeld van een sterke vrouw. Verder vind ik het fijn dat ze mij af en toe uit mijn kot lokt, me uit mijn comfortzone haalt en me ertoe aanzet om, nadat ik jaren single was, te investeren in een relatie.”

Albert (67) 

“Eigenlijk ben ik altijd trots op mijn vrouw, maar als ik zie hoe ze met mijn petekind omgaat – liefdevol en vol aandacht – dan smelt ik”

Maarten (33)

“Sabrina heeft een enorm doorzettingsvermogen. Ze is heel open-minded en oordeelt niet. De manier waarop ze enthousiast over iets kan vertellen, is inspirerend. Uiteraard was ik immens trots op haar toen onze dochter geboren werd. En ik ben ook altijd een beetje fier op mijn schat wanneer ze iets eetbaars heeft gekookt ;-)”

Johan (51)

“Diane komt voor mij op. Altijd. Ze steunt me in alles. Toen ik zeven jaar geleden onverwachts en langdurig ziek werd en alles wegviel, bleef zij over. Ik heb onder meer last van geheugenproblemen, en zij blijft altijd kalm en geduldig. Zelfs wanneer ik iets voor de vijfde keer vertel. Ik weet niet of ik het andersom ook zou kunnen opbrengen. Ik vind het echt ongelooflijk wat ze doet. Door thuis te zitten, zie ik ook wat ze de jaren voordien heeft gepresteerd. Ik was altijd aan het werk, en zij runde het huishouden en voedde de kinderen op. Nu pas besef ik wat een zwaar pakket dat was en nog steeds is. Het is niet te schatten, weet ik nu. Mijn mond valt open als ik zie hoe ze dat doet. Kalm, zacht en liefdevol. Ik voel opperste bewondering. Ik heb er geen woorden voor, krijg het amper gezegd, maar mijn respect voor haar is er vandaag meer dan ooit!”

Bjorn (46)

“Jessica kende wel al wat moeilijke momenten in haar leven, zoals toen haar zaak over de kop ging, of toen ze worstelde met een burn-out. Maar ze vond altijd een manier om zichzelf terug uit te vinden. Die drive kenmerkt haar, en positief denken is iets wat ze beter beheerst dan ik. Als ik negatief ben, motiveert ze mij en als ik te voortvarend ben, zet ze me met de voetjes op de grond. Ze kan zichzelf wegcijferen om anderen te laten bloeien en vooruit te stuwen. Dat doet ze als mama, collega en dochter. En als partner. Ik vind dat indrukwekkend.”

Patrick (52)

“Mijn vrouw heeft al twintig jaar multiple sclerose en ze draagt haar ziekte met zo veel kracht en zonder klagen dat ik er stil van word. Ik weet niet of ik het zou kunnen, en ik bewonder haar daar heel erg voor. Mijn vrouw is in veel situaties veel sterker dan ik. Het klinkt wat paradoxaal, maar het is zij die mij leert om tegenslagen te verwerken. Ik zeg dat niet vaak luidop, maar dan ben ik altijd enorm onder de indruk van haar.”

Filip (41)

“Waar Sylvie echt in uitblinkt, is iets in beweging krijgen, dingen organiseren. Als er iets moet gebeuren – een klus in huis, een reis boeken, of eender wat anders – dan is zij degene die de koe als geen ander bij de horens kan vatten.”

Christian (47)

“Het is niet altijd makkelijk geweest: ik heb mijn beide ouders jong verloren, de vader van mijn vrouw is kort daarna gestorven en een aantal jaar geleden is onze schoonbroer, met wie we heel close waren, uit het leven gestapt. Ondanks het feit dat mijn vrouw het vaak zelf moeilijk heeft gehad, is ze er toch altijd geweest. Ze liet me doen in al mijn drama en gedoe, maar zei wel op tijd: ‘Komaan man, nu verder!‘ Dat doet niemand haar na.”

Bruno (49)

Ik bewonder mijn vriendin omdat ze zo discreet is. Zelf flap ik er snel iets uit, maar zij zal maar zelden iets slechts zeggen over iemand. Ik vind dat zo’n mooie eigenschap. En ook: ik weet dat ze enorm gestrest kan zijn, maar het is haar niet aan te zien. Ze straalt altijd een zekere rust uit.

Stefan (38)

“Ik ben dikwijls heel trots op mijn vrouw. Ze is volhardend en verwezenlijkt haar grote en kleine dromen. Dan zie ik haar met de glimlach de Dodentocht uitstappen, of met diezelfde overtuiging pintjes tappen bij de lokale voetbalploeg. Of dan verzamelt ze vol overgave zakken flesdopjes voor blindegeleidehonden. Of het nu iets groots of kleins is, ik blink dan van trots. Die volharding toonde ze ook toen ik last had van paniekaanvallen. Ze is me blijven motiveren, en stap voor stap, samen met haar, ben ik er nu al enkele jaren van verlost. Ik hoop intens dat we samen oud mogen worden.”

Karl (52)

“Leen is zeker en vast de meest sociale van ons tweeën. Ze richtte enkele jaren geleden een boekenclub op en zit sinds- dien, in niet-coronatijd, elke laatste woensdag van de maand met een mix van oude vrienden en nieuwe gezichten rond de tafel om te praten over literatuur. Dan sprankelt het in huis, en gloei ik van trots. Onbewust stimuleerde ze mij zo om ook meer sociaal initiatief te nemen. Ik ga nu met enkele vrienden mountainbiken, en het is Leen die dat in me heeft aangewakkerd. Het is een sterkte die zij van nature heeft, waar ik haar ontzettend om bewonder.”

Tom (50)

“Mijn vrouw heeft het talent om na een conflict – op voorwaarde dat het ietwat uitgepraat is – de emotionele barometer weer op ‘helder weer’ te zetten. Steeds opnieuw indrukwekkend.”

Bart (35)

“Toen ik Sarah ontmoette, voelde ik me meteen erg aangetrokken door haar sterke persoonlijkheid en haar gedrevenheid. Ze was een doorzetter, maar ik ontdekte ook een heel zorgende kant. Dat kwam op een krachtige manier samen in die eerste lastige weken na de geboorte van onze dochter. Ons mini-meisje kwam twee maanden te vroeg, met spoedkeizersnede. Onzekere dagen waren het, maar ik zag mijn vrouw een oerkracht ontwikkelen. Ze was emotioneel een wrak, maar toonde zich toen zo sterk. Terwijl ze nog flink aan het herstellen was van de bevalling kolfde ze af en pendelde ze drie keer per dag naar het ziekenhuis om ons meisje te voeden. Ik was onder de indruk, maar voor haar was het evident. ‘Moeilijk gaat ook’, zei ze. Ze doet alles voor haar gezin. En echt, dan vind ik haar het mooist, wanneer ze liefdevol bezig is met onze kinderen. Ik ben vaak trots in stilte, maar ik stuur haar soms ook een berichtje om te zeggen dat ik haar bewonder om wie ze is en wat ze allemaal heeft bereikt, ondanks de hobbels van het leven.”

Barry (54)

“Hoe Anja zichzelf overstijgt in moeilijke situaties, dat vind ik telkens opnieuw onvoorstelbaar. Het ontroert me nog steeds intens hoe sterk ze zich toonde toen mijn moeder ziek was, en zij het heft in handen nam en naar oplossingen zocht. Zonder moeite trok ze die steunende en zorgende rol naar zich toe. Ook toen onze zoon door een moeilijke periode ging, was zij diegene die de stap zette naar therapie, was zij de ouder die nabij was en aandachtig luisterde. Op zulke momenten kan ik haar alleen maar immens bewonderen. Ze is de rots in de branding, de moeder waarop iedereen mag leunen als het even minder goed gaat. Het is simpel: wat zij dan doet, dat kan ik niet.”

Johan (56)

“Mijn vriendin is gewoon een heel mooie vrouw, vanbuiten en vanbinnen. Ze verdraagt mijn gekke buien en dipjes. Ze leert me op een aangename manier mijn eigen kleine kantjes te kennen, en ze is bereid tot compromissen. Dat is echte liefde, vind ik. Ik vind haar prachtig als ze schatert van het lachen, en ik vind het tof dat ze me uit mijn comfortzone haalt. Echt, op zulke momenten maakt ze me alleen maar nóg gelukkiger!”

Koen (50)

“Kyoko is beter in parkeren, koken en omgaan met de chaos van de kinderen. Ze houdt beter dan ik haar papierwerk op orde. Ze omarmt de absurditeit van het bestaan en kan scènes in tv-series analyseren en becommentariëren als een pro. En ze voelt, beter dan ikzelf, andermans slechte bedoelingen van ver aan. In al die dingen blinkt ze uit, en ik bewonder haar luidruchtig.

David (29)

“Caren denkt trots bij me af te dwingen met haar pittige toertje dat ze om de twee dagen loopt. Maar ik bewonder haar het meest om haar sterke persoonlijkheid en haar straffe carrière.”

Karel (41)

Ik ben zo trots op Fien wanneer ik haar zie vertrekken met haar koersfiets, haar nieuwe passie waar ze voluit voor gaat. Het doet me telkens iets. Of als ze met volle focus luistert naar een vogeltje, om dan de soort te raden. Of mij en onze kinderen in de tuin toont wat er allemaal aan het groeien en bloeien is… Heerlijk vind ik haar dan! Maar ze is ook een krak in het inschatten van wat er nog haalbaar is binnen een bepaalde tijd – beter dan ik – én ze doorziet ook vaak dingen die ik niet meteen doorheb.”

David (42)

“Evie heeft al veel meegemaakt in haar leven. Hoe moeilijk het ook was, hoe diep ze ook in de put zat, toch vond en vindt ze altijd de kracht om vooruit te kijken. Vorig jaar raakte ze betrokken in een zwaar verkeersongeval. Met onder andere een dubbele beenbreuk lag ze twaalf dagen in het ziekenhuis. De revalidatie duurt nog minstens een halfjaar, ze heeft ontzettend veel pijn… Toch blijft ze positief en doet ze alles wat ze kan. Alleen al haar ingesteldheid maakt me trots. Ze inspireert me zo om vol te houden wanneer het moeilijk gaat. En ze leerde me ook dat elk einde meteen het begin van iets nieuws, iets moois kan zijn.”

Pieter (32)

“Ik ben trots op mijn vriendin wanneer ze ‘s morgens vertrekt naar haar werk in het ziekenhuis om de wereld wat te verbeteren. Ik ben trots als we ergens afspreken en ze aan mijn tafeltje komt zitten. Ik ben trots op hoe goed van inborst ze is. Ik ben trots als ik naast haar wakker word en haar slaperige, supermooie oogjes zie. Ik ben trots als ze op familiefeestjes guitig naar me knipoogt.”

Hendrik (44)

“Kristien is geweldig met mensen. Ze praat even makkelijk met een vuilnisman als met een manager, en weet iedereen zonder problemen in te pakken. Ik heb vaak wat schroom, of denk te veel na over hoe een gesprek zou moeten verlopen… Zij duikt er zonder probleem in en kan zich op elk moment uit de slag trekken. Dat is iets wat niemand haar nadoet! Ze kan ook perfect mensen en situaties aanvoelen. Ik hoef haar maar te vragen: ‘Wat zou ik hiermee doen?’, of: ‘Vertrouw je die?’, en dan krijg ik een compleet correct beeld. Mensen aanvoelen, kan ze als de beste. Ik noem Kristien wel eens mijn ‘Jacky’. Ik las ooit dat president Kennedy vaak terugviel op zijn vrouw om professioneel moeilijke situaties te ontmijnen. Hij besprak moeilijke gesprekken ook altijd eerst met haar. En die rol vervult Kristien ook bij mij: als we een etentje hebben met een of andere bedrijfsleider, of ik wil haar mening weten over een probleem op het werk, dan is ze op haar best. En altijd juist. Dan lachen we samen, en zeg ik: ‘Liefje, je was vanavond weer mijn Jacky’.”

Uit: Libelle 37/2020 – Tekst: Els De Ridder

Meer mannen aan het woord:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content