Mijn verhaal: Leen heeft nooit geweten waarom haar moeder zelfmoord pleegde

Mijn verhaal: Leen heeft nooit geweten waarom haar moeder zelfmoord pleegde
© Getty Images

De moeder van lezeres Leen pleegde zelfmoord twee dagen voor haar zestigste verjaardag. Leen heeft nooit écht goed geweten waarom, en vertelt over het moeilijke verwerkingsproces.

Leen (53): “Het is een hardnekkige mythe dat mensen die zeggen dat ze zelfmoord willen plegen, dat nooit zullen doen. Dikwijls worden ze afgeschilderd als aanstellers of aandachtszoekers, maar dat maakt mij ontzettend boos. Geloof mij: wie zegt dat hij van plan is om zelfmoord te plegen, zal dat vroeg of laat doen. Het kan misschien nog jaren duren, maar zo’n uitspraak is altijd een noodkreet die je niet mag negeren. Schenk er dus aandacht aan, zodat je niet met een schuldgevoel achterblijft. Ook ik heb van mijn moeder verschillende keren te horen gekregen dat ze van haar balkon of in de vaart zou springen. Ik heb die uitspraken telkens serieus genomen, maar desondanks kon ik niet voorkomen dat ze daadwerkelijk een einde aan haar leven maakte. Wat zo frustrerend is, is dat het gebeurde op een moment waarop ik het helemaal niet zag aankomen. Ik dacht net dat het na een moeilijke periode opnieuw goed met haar ging.

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

MEER OPENHARTIGE VERHALEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)