Mijn verhaal: Magali voelt zich schuldig tegenover haar gehandicapte tweelingbroer

Mijn verhaal: Magali voelt zich schuldig tegenover haar gehandicapte tweelingbroer
© Getty Images

Magali’s tweelingbroer Sep werd gehandicapt toen hij slechts een paar maanden oud was. Als kind hadden ze een hechte band, maar sinds hun puberteit werd die steeds slechter. Magali voelt zich de laatste jaren vaak schuldig omdat zij wel een ‘normaal’ leven kan leiden, en haar broer niet. 

Magali (26): “Toen mijn tweelingbroer Sep een paar maanden oud was, vonden mijn ouders hem op een dag helemaal blauw in zijn wiegje. In het ziekenhuis stelden de dokters vast dat een kortsluiting in zijn hersenen voor zuurstoftekort gezorgd had. De gevolgen waren snel duidelijk. Sep werd blind en ontwikkelde allerlei tics, zoals ongecontroleerd met zijn hoofd schudden en met zijn armen zwaaien. Hij liep geen mentale achterstand op, maar soms had hij agressieve buien, die bestempeld werden als een symptoom van autisme. Als kind begreep ik al dat Sep meer zorg nodig had, maar ik heb me nooit achtergesteld gevoeld. Mijn ouders waakten erover mij zo normaal mogelijk te laten opgroeien. Wellicht was ik door de omstandigheden iets sneller zelfstandig dan andere kinderen, omdat ik zo voor hen de last kon verlichten. Ondanks de verschillen tussen ons was Sep gewoon Sep, mijn broertje. We groeiden samen op en ik heb me nooit over hem geschaamd. Ik heb hem ook nooit anders gekend, dus voor mij was zijn handicap ‘normaal’. Vriendinnetjes die bij ons thuiskwamen, leken soms wat bang of ongemakkelijk in zijn nabijheid, maar ik tolereerde het niet dat iemand hem uitlachte.

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

MEER OPENHARTIGE VERHALEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)