Mooi initiatief: boeken op maat van mensen met dementie

Door Karolien Joniaux

De Alzheimer Liga komt uit met een nieuw boek, en niet zomaar een. Met een herbewerking van de biografie van Stromae, ‘Maestro Stromae’ brengen ze de eerste ’simplified story’ op de markt: een verhaal op maat van mensen met beginnende dementie.

Daarvoor sloegen ze de handen in elkaar met neuroloog prof. dr. Sebastiaan Engelborghs en het expertisecentrum voor dementie Paradox. Hoewel de essentie van het verhaal bewaard werd, is het boek er volledig op gericht dat zelfs mensen geheugenproblemen de draad niet verliezen. Hoe dan? Met behulp van een gemakkelijkere woordenschat, foto’s die de woorden ondersteunen en samenvattingen van wat verteld werd aan het begin van elk hoofdstuk.

Dat voor de eerste simplified story gekozen werd voor het levensverhaal van Stromae is geen toeval. Hilde Lamers, directeur van de Alzheimer Liga vertelt: ”Ook inhoudelijk is het een toegankelijk boek: een dat gesprekstof oplevert voor jong en oud. We hopen dat de lezers erover kunnen babbelen met hun partners, kinderen en kleinkinderen en dat zo het gevoel van isolement waarin ze terecht komen, kan worden doorbroken. Maar het is meer dan dat. Veel mensen met een milde vorm van dementie durven niet meer te lezen omdat het hen confronteert met wat ze doorheen de jaren verloren hebben. Dit boek moedigt hen net aan om te focussen op wat ze wél nog kunnen. Het is wél nog haalbaar om met je neus in de boeken te kruipen. Zo sprak ik gisteren met een man met jongdementie die vol vuur over het boek vertelde. Hij had al jaren niet meer gelezen dan de ondertitels op tv of berichten op Facebook. Maar zodra hij begon te lezen in ‘Maestro Stromae’, kon hij niet meer stoppen. Dát is de bedoeling van de simplified stories.”

Op het Vlaams Symposium Jongdementie van 18 maart 2016 wordt het boek officieel voorgesteld. In de toekomst hoopt de Alzheimer Liga nog meer soortgelijke boeken op de markt te brengen.

Partner Content