Mooi initiatief: studenten helpen elkaar tijdens treinstaking

Door Els De Ridder

Treinstakingen en onvoorspelbare acties op het spoor zorgen in deze examenperiode voor extra stress bij pendelende jongeren. Maar hun blokkende medestudenten blijven niet bij de pakken zitten en komen met creatieve oplossingen!

Facebook to the rescue!

Tussen 12 en 19 juni wordt er weer heel wat hinder verwacht op de sporen, tot grote ergernis van pendelende studenten die in volle examenperiode zitten. Het blokkende volkje blijft echter niet bij de pakken zitten en organiseert tal van initiatieven om hun gestrande medestudenten te helpen. Zo richtte de Vlaamse Vereniging voor Studenten de Facebook-groep ‘Afrit Campus: samen komen we er‘ op. Voorzitter Jonathan Hooft wil met deze pagina de last die de staking met zich meebrengt tot een minimum beperken: “Studenten helpen elkaar door een lift naar het examen aan te bieden. Je kunt er een slaapplek zoeken om zeker op tijd te zijn of gewoon tips vragen over de busregeling. Verrassend genoeg zijn het niet enkele studenten die elkaar helpen, ook heel wat gezinnen, zelfstandigen en andere mensen die vaak de baan op moeten, bieden hun diensten aan op Facebook. Ze doen het uit solidariteit en maken graag tijd vrij om studenten uit de nood te helpen.”

Ook de Facebookpagina ‘Mijn kot staat voor je open‘, een initiatief van de linkse studentenvereniging Comac, probeert de frustratie van pendelende studenten op te vangen. “Jongeren kunnen via deze pagina een formulier voor zowel vraag als aanbod invullen en wij brengen hen dan met elkaar in contact.”

#kuleuvenhelpt

Tot slot lanceert de KU Leuven de hashtag #kuleuvenhelpt: zo kunnen studenten op Twitter laten weten of ze tijdens de spoorstaking problemen zullen hebben om tijdig op een examen te geraken of kunnen andere studenten hulp aanbieden door bijvoorbeeld een auto te delen of slaapplaatsen ter beschikking te stellen.

Als er ondanks de oproep toch studenten zijn die zelf geen oplossing vinden om op het examen te geraken, zal de universiteit op zoek gaan naar een beperkt aantal overnachtingsplaatsen. De KU Leuven mailt vandaag alle studenten met de vraag of ze van dit noodaanbod gebruik willen maken. Ze kunnen dit uiterlijk tot woensdagochtend 8 uur doorgeven.

Bron: hln.be en deredactie.be

Partner Content