Picknick Nostalgie: Leah Thys vertelt over bijzondere herinneringen uit haar jeugd

Door Jolien Thieleman

Leah Thys (74) heeft geen introductie meer nodig. De grande dame van de Vlaamse acteerwereld vertolkt al 25 jaar de rol van Marianne in ‘Thuis’, en staat ook naast haar rol bekend als een klassevolle, altijd elegante dame.

Libelle Lekker-redactrice en foodblogster Manon ging bij Leah langs in De Panne met een goedgevulde picknickmand én zin in een nostalgische babbel over haar familie en bijzondere herinneringen uit haar jeugd. En vertellen, dat kan Leah als de beste!

Over de band met haar zus

“Ik had twee zussen waarvan er een is gestorven. Die bloedband kun je niet beschrijven en met niks vergelijken. Daarom viel het afscheid van mijn zus zo zwaar dat ik er bijna niet over kan praten. Het verlies van iemand waar je zo close mee bent… Dat gaat nooit weg. Er zijn nog steeds momenten die soms naar boven komen, waarvan ik ze niet verwachtte of waarvan ik dacht dat ik ze vergeten was. En dan denk ik soms: ‘Ik kan het niet meer aan haar vragen, want ze is er niet meer…'”

Over die kleine gelukjes

“Ik was een echt vaderskindje. Ik herinner me nog goed toen ik in het midden van de nacht wakker werd en honger had, dat mijn pa spek voor me bakte en koffie zette. Daar aten we dan samen van. Mijn vader was een heel zachte man die alles kon herstellen. Iedereen uit de buurt kwam bij hem langs om dingen te laten repareren. Als hij van die kleine weerstandjes in radio’s verving of niet meer moest hebben, gaf hij die aan mij. Ik stopte ze in een luciferdoosje en begroef ze in de tuin voor later. Dat geluksgevoel, een schat of gewoon iets hebben waar je echt blij mee bent, vond ik geweldig. Dat heb ik meegedragen voor de rest van mijn leven.”

Benieuwd waarover Leah nog honderduit heeft verteld? Bekijk het volledige interview in de bovenstaande video!

Zomerse recepten

Wil je zelf smullen van de heerlijke, zomerse gerechtjes die Manon klaarmaakte voor Leah?

  • Manon maakte bruschetta’s met geitenkaas en tomatenchutney uit haar kookboek ‘Alle dagen feest’, uit op 24 september;
  • de pastasalade met tortellini en artisjokken van Libelle Lekker vind je hier;
  • en wie graag zelf slagroomzwaantjes wil maken, kan aan de slag met dit recept.

Met dank aan Vakantiewoningen Oyenkerke, De Pannelaan 33-35, 8660 Adinkerke voor de mooie locatie. Meer informatie vind je op oyenkerke.be.

Bekijk ook deze video’s:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!