School met een missie: Handelsinstituut Regina Pacis

Handelsinstituut Regina Pacis uit Tielt is een school met visie. Hun missie? De leerlingen bewust maken van duurzaamheid en hun ecologische voetafdruk. Leerkracht Dominieke vertelt.

Over hun doel

“Jongeren willen de nieuwste gsm’s en de hipste jeansbroeken, maar ze weten vaak niet welke grondstoffen daarin verwerkt zijn of welke weg de spullen hebben afgelegd voor ze in hun kleerkast of boekentas belanden. Je consumptiegedrag heeft met andere woorden niet enkel invloed op je eigen leven, maar op de hele wereld. En dat is precies de boodschap die we onze leerlingen willen bijbrengen.”

We proberen ze op te voeden tot echte wereldburgers.

Over hun project

“Om onze leerlingen milieubewuster te maken, namen we met de school deel aan het recyclageproject Second Life @ School van Broederlijk Delen. Het hele jaar door organiseren we hierrond activiteiten. Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind! We veranderen dingen die je normaal zou weggooien in leuke en nuttige spullen. Zo worden rubberen banden bloempotten voor op de speelplaats en lege yoghurtpotjes houdertjes voor theelichtjes. En fruit dat niet meer verkocht kan worden in de winkels toveren wij om in gezonde smoothies.”

Over de reacties

“We lijken te slagen in onze missie, want stilaan beginnen de leerlingen op een andere manier over het milieu en duurzaamheid te denken. Ook de ouders zijn trouwens enthousiast. Dit hopen we nog lang verder te zetten.”

Werk jij ook op een school met een missie of gaan je kinderen naar zo’n school die goed doet voor anderen? Laat het ons weten via hallo@libelle.be. Misschien verschijnt jullie project binnenkort in libelle.

Partner Content