Steungrootouders: voor als je kinderen geen grootouders hebben

Grootouders horen een steun en toeverlaat te zijn, zowel voor hun kinderen als kleinkinderen. Of het nu gaat om opvang of eerder morele steun, ze zijn onmisbaar. Maar wat als je kind geen grootouders heeft? 

Sommige gezinnen hebben geen grootouders voor hun kroost. Soms zijn de grootouders overleden, maar er zijn ook situaties waarbij er een slecht contact is of zelfs geen contact. Ouders missen in dat geval grootouders voor hun kinderen. Niet enkel als opvang voor de kinderen na de crèche of school (of zelfs in plaats van), maar ook om fijne dingen te doen samen. Knutselen, samen naar de speeltuin of koken: zowel voor grootouder als kleinkind een genot.

Een win-winsituatie

Voor gezinnen zonder grootouders is er een geniale oplossing: steungrootouder worden. Ze vervangen de grootouders en gaan een langdurig, vrijwillig engagement aan. Ze worden echt een deel van het gezin. Senioren die zich eenzaam voelen en graag tijd willen doorbrengen met kinderen, kunnen zich als steungrootouder opgeven. Ouders zonder grootouders voor hun kind kunnen een zoekertje plaatsen.

Hoe vinden ze elkaar?

Je kunt op eigen initiatief werken. Misschien kun je een rusthuis binnenstappen en zo iemand vinden, zelf een zoekertje plaatsen/ophangen of in je naaste omgeving zoeken. Maar er is ook Elif, een internetplatform dat steungrootouders en ouders in contact brengt. Het nadeel is dat niet alle senioren over internet beschikken of ermee kunnen werken.

Elif verscheen al eens in Libelle (nummer 4 van 2018):

Lea (37) startte Elif op, een organisatie die ouderen koppelt aan kinderen die zelf geen grootouders hebben:
“Bijna tien jaar geleden maakte ik met mijn man een fietstocht naar Ethiopië. We deden er een jaar over, en overnachtten bij mensen thuis. Het viel ons op dat veel oudere mensen kinderen en kleinkinderen misten. Soms omdat er geen waren, soms omdat er ruzie was geweest of gewoon omdat ze te ver woonden. Terug in België liet het me niet los. Toen ik zwanger was van mijn eerste dochter, startte ik Elif op, een organisatie die oudere mensen koppelt aan jonge gezinnen met kinderen, die geen grootouders hebben. Niet omdat mijn kind zélf geen fijne grootouders heeft, maar net omdat ik besef hoeveel geluk wij hebben. Op de website kunnen mensen een oproepje plaatsen. Jonge gezinnen die grootouders zoeken en grootouders die kleinkinderen zoeken. Niet om goedkope opvang te voorzien, wel om een echte grootouder-kleinkindband op te bouwen. Het werkt dus ook omgekeerd: als de grootouder hulp nodig heeft, springt het gezin bij. We zijn nu acht jaar verder en het is een hartverwarmend succes. Elk jaar krijg ik mails van mensen die zeggen dat het nét dat is waar ze van droomden. Hoe ze gaan supporteren bij de voetbalwedstrijden en pannenkoeken eten met het gezin. ‘t Is een soort van nieuw samengesteld gezin, waar iedereen gelukkiger van wordt.”

Bezint eer ge begint

Voor je steungrootouder wordt, moet je hier grondig over nadenken. Het is niet de bedoeling dat je het maar voor heel even doet: liefst voor jaren, of zelfs tot aan het einde van je leven. Wil je dit echt maar voor een korte periode doen, communiceer in het begin dan goed met het gezin in kwestie. Aangezien je echt lid wordt van het gezin, zullen ze zich aan je hechten en omgekeerd ook. Het wordt dus niet zo makkelijk om er plots mee te stoppen.

Steungrootouder zijn kan op elk niveau: ben jij nog mobiel, dan kunnen jullie samen activiteiten doen. Ben je niet meer goed te been: dan komen jouw ‘pleeg-kleinkinderen’ je toch gewoon gezellig bezoekjes brengen?

Lees meer:

Partner Content