Van ongehuwd zwanger zijn tot geen kinderen willen: taboes van vroeger en nu

Van ongehuwd zwanger zijn tot geen kinderen willen: taboes van vroeger en nu
© Getty Images

De schaamte, de eenzaamheid, de roddels… in de zes getuigenissen die volgen, komen ze allemaal aan bod. Want over een taboe praat je niet. Pas jaren erna durf je er open over te zijn.

Taboes van vroeger en nu

Taboe in 1977: ongehuwd zwanger zijn

“Mijn schoonmoeder durfde de luiers niet aan de waslijn te hangen. Want wat zouden de buren zeggen?”

Kathy was achttien en nog niet getrouwd toen ze zwanger werd

Kathy (62): “Een van de dingen die ik me nog perfect herinner is dat ik bij een huisarts in een ander dorp te rade ging. Ik was enkele weken over tijd en wilde weten of ik zwanger was. Mijn vriendje en ik waren toen twee jaar samen. Geen van beiden waren we seksueel voorgelicht, maar uiteraard waren we wel op ontdekking gegaan bij elkaar. Niet te geloven eigenlijk, dat ouders er toen van uitgingen dat je gewoon braafjes samen was met je vriendje, zonder meer. Alles wat met seksualiteit te maken had, was in die tijd taboe. Maar van het een komt dus vroeg of laat het ander, en ik bleek effectief in verwachting. Een bom, want we waren niet getrouwd en kwamen allebei uit een katholiek nest. Hoe vertel je zoiets aan een moeder en vader, die elke zondag vroom naar de mis gaan? We besloten eerst de ouders van mijn vriend in te lichten. Omdat we hoopten dat ze meer begrip zouden tonen dan mijn ouders. Dat viel tegen: vooral mijn schoonmoeder vond het een schande. Ze waren héél erg boos, vonden het een blaam voor hun familie. Ik kreeg te horen dat ik een hoer was; ze zagen mij als schuldige. Ze hadden andere dromen voor hun enige zoon. Hun wereld stortte in.

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)