Vinologe Heleen van wijnbeurs over rosé
© Ann De Wulf

Vinologe Heleen vertelt waarom rosé terecht populairder werd

“Rosé is allang geen ‘slobberwijntje’ tussen rood en wit meer”

Door Herte De Cleyn

Rosé was vroeger het kneusje van de wijnwinkel, maar de laatste jaren werd het een echte publiekslieveling. Hoe komt dat? En hoe kies je uit het enorme aanbod de juiste rosé? We vroegen het aan wijnexpert Heleen van Kuik-Bollen van wijnbeurs.be.

From zero to hero

Wijnkenners haalden vroeger hun neus op voor rosé, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. Waarom had rosé vroeger zo’n slechte naam?

Vinologe Heleen: “Rosé werd lange tijd gezien als een heel eenvoudige wijn, een slobberwijntje tussen rood en wit in, dat je hooguit eens op een terras dronk. Mateus rosé en Rosé d’Anjou waren een paar decennia geleden bekende rosés. Zoet ook, en daar werd door kenners toch wel wat op neergekeken: als je niet van wijn hield, dan kon je nog altijd die rosé drinken, om het zo maar te zeggen. Die tijd ligt gelukkig ver achter ons.”

De laatste jaren is rosé inderdaad een echte allemansvriend geworden. Wat is er gebeurd?

“De kwaliteit is enorm verbeterd. De focus ligt nu op het behouden van het pure fruit en de frisheid in de wijn. De wijnboeren weten nu echt heel goed welke druiven het meest geschikt zijn voor rosé. Maar het heeft ook te maken met verbeterde wijnbouwtechnieken.

Door moderne technologieën kan in de wijnkelders de temperatuur veel beter gecontroleerd worden, zodat het pure fruit van de druiven bewaard blijft. Want dat is toch wat de mensen verwachten van een rosé: een lekker fris en fruitig wijntje om van te genieten onder een zomers zonnetje.”

Rosé voert je mee naar zuiderse lavendelvelden waar alles romantiek, speelsheid en plezier ademt. Heerlijk toch?

Vinologe Heleen

En aangezien de lentes en zomers almaar warmer worden…

“… stijgt ook de vraag, want zodra de zon gaat schijnen, denk je meteen aan rosé. En als méér mensen rosé willen drinken, dan gaan meer wijnmakers zich erop concentreren. Vooral de rosés uit de Provence zijn nu enorm in trek. AIX de Provence rosé is bijvoorbeeld een heel populaire. Daar is heel veel marketingbudget tegenaan gegooid die de rosé letterlijk en figuurlijk op de kaart heeft gezet, maar die ook wel een flinke duit kost.

Gelukkig zijn er ook tal van fijne rosés uit de Provence én daarbuiten die net zo lekker smaken of zelfs nog lekkerder zijn. Het kleurtje – lichtroze, bijna wit –vinden mensen tegenwoordig erg aantrekkelijk. Om die reden wordt rosé ook vaak in een doorzichtige fles verkocht. Zelf vind ik zo’n lichte rosé ook heel mooi staan op tafel. Deze rosés hebben ook een smaakstijl die heel veel mensen aanspreekt.”

Altijd een beetje op reis

Is rosé sowieso een goede ‘instapwijn’?

“Het ligt eraan wélke je drinkt. Er zijn van die heel strakke, knisperend frisse, droge rosés. Die vind ik erg verfrissend, maar ze kunnen voor een beginnende wijndrinker misschien iets te strak zijn.

Een heel vriendelijke, toegankelijke instap-rosé vind ik de REX ‘le Roi du Midi’. Een rosé gemaakt van grenache en die perfect is voor onder de zon. Een Provence look-a-like, zeg maar, maar dan uit de Midi.”

Zo’n lichtgetint glaasje drinken, voelt toch altijd een beetje als op reis gaan op je terras, hé?

“Het voert je mee naar zuiderse lavendelvelden waar alles romantiek, speelsheid en plezier ademt. Heerlijk toch? Rosé is een heel vrolijke wijn. Ik ben ook een enorme fan van een rosé bubbeltje. In Italië hebben ze heel mooie rosé schuimwijnen van pinot nero, bijvoorbeeld.

Wijnen waar je meteen blij van wordt. ‘Frivool’, dat vind ik een mooi woord als je het hebt over rosé. Je wordt er heel blij van. En het is ook goed verteerbaar. Provence rosés zijn niet zwaar, je kunt ze prima los drinken of bij lichte gerechten serveren.”

Zon, het zuiden… roept een glas rosé bij jou mooie herinneringen op?

“Er is een rosé die in mijn geheugen gegrift staat. Een Portugese, die ik samen met mijn partner gedronken heb op een balkon in Portugal, toen hij mij ten huwelijk heeft gevraagd. Ik heb hem laatst online ergens gevonden en hij was nog steeds geweldig.

Was het de allerbeste rosé die ik ooit heb gedronken? Dat zeker niet, maar het hele verhaal eromheen maakt dat toch wel mooi. En van rosé word ik sowieso al wat vrolijker. Het mag allemaal wat losser, je laat je stress wat meer los. Rosé, dat staat voor mij synoniem met ontspanning.”

Geweldige combinaties

Bij welke gerechten past een rosé nu het best?

“Het grote voordeel van rosé is dat je het zowel met lichtere als met wat zwaardere gerechten kunt combineren. Lichte rosés zoals een pinot grigio blush passen goed bij lichte zomerse gerechten, voor een zwaarder gerecht zou ik eerder voor een donkerdere en krachtigere rosé kiezen met meer tannines, zoals een rosé van tempranillodruiven, bijvoorbeeld. Rosé past geweldig bij gegrilde vis. Dorade is een goede match, garnalen en kreeft ook.

Ook een geweldige combinatie: rosé en oesters. Daar zou ik zo’n strakke droge rosé bij doen, een heel lichte Provence wijn. Bij een lekker frisse salade past dan weer zo’n frisse, fruitige rosé. Heerlijk! Een wat rijkere rosé kun je combineren met kip en kalkoen, en bij pittige Aziatische gerechten past een wat donkerder flesje met iets meer smaak, die blust het pittige een beetje. Zo’n donkerdere, smaakvollere rosé gaat ook goed samen met een stukje vlees op de barbecue. Want anders walsen al die marinades los over je rosé heen, als die te licht is.”

Rosé is echt niet alleen een wijn voor de zomer. Bij mij staat het synoniem voor zon, maar dat kan ook een winterzonnetje zijn

Vinologe Heleen

Zijn er bepaalde misvattingen over rosé?

“Dat donkerroze rosés zoet zijn. Dat kan, maar vaker zijn het wat krachtigere en smaakvollere droge wijnen. Je kijkt best even op het etiket: als er niks over zoet vermeld staat, dan mag je ervan uitgaan dat het een droge wijn is. Alleen dan wel met iets meer smaak dan een lichtere rosé bijvoorbeeld.

Een andere misvatting is dat het alleen voor de zomer is. Terwijl rosé, wat mij betreft, het hele jaar door kan. Bij mij staat het wel synoniem voor de zon, maar dat kan evengoed een winterzonnetje zijn. Dan zet ik mij buiten neer onder een fleecedekentje en geniet ik van een heerlijk glas rosé.”

Een echt vrouwenwijntje?

Er wordt ook gezegd dat het een vrouwenwijn zou zijn. Of is dat ook een fabel?

“Ik denk wel dat dat klopt. Je ziet het ook in tv-series en films, daar drinken vrouwen toch vaak of een chardonnay, of een pinot grigio of een rosé. Maar ik moet zeggen dat ik op de terrassen steeds meer mannen rosé zie drinken en dat het almaar meer wordt gezien als een volwaardige wijn. De mannen zijn zeker bezig aan een inhaalbeweging.”

Rosés worden ook steeds vaker in chique restaurants geschonken, toch?

“Ik denk wel dat restaurants dat eerder bij de zomerarrangementen zouden doen, al heb ik tijdens de winter op restaurant eens een stuk tonijn met sesam gegeten waar een rosé bij werd geschonken. Ongelooflijk lekker was dat. Dat rosés ook gewaardeerd worden door sommeliers, die op zoek gaan naar goede flessen, is een trend die ik alleen maar toejuich.”

Dat donkerroze rosés zoet zijn, is een misvatting. Als er niks over zoet op het etiket staat, mag je ervan uitgaan dat het een droge wijn is

Vinologe Heleen

Rosé-etiquette

Hoe komt rosé eigenlijk het best tot zijn recht?

“Koud. Je mag ’m echt wel in de ijskast leggen, ook de donkere. Zodra een rosé warmer wordt, wordt die wat voller van smaak en mis ik juist dat frivole karakter. Wat ik vaak doe, is goed koelen en dan in de wijnkoeler zetten.

Als ik hem buiten op tafel zet, bijvoorbeeld in de zomer, en ik heb geen zin om elke keer naar de ijskast te lopen, dan wikkel ik hem in aluminiumfolie voordat ik hem in de wijnkoeler zet, zodat de zon niet door dat glas kan schijnen.”

Laat je niet leiden door vooroordelen, maar proef zelf. Wat vind je lekker, wat minder? En voor welke rosé ben je in the mood?

Voor sommigen kan het niet koel genoeg: mogen er ijsblokjes in?

“Iedereen moet dat zelf weten. Met ijsblokjes verdun je de wijn wel wat en dus ook de smaak, maar als jij dat wilt: gewoon doen. Zelf zou ik misschien eerder mijn glas of de fles nog even in de koelkast zetten, of een halfuurtje in de diepvries. Alleen niet vergeten de fles er weer uit te halen!”

Rode en witte wijn kun je doorgaans wel even in het rekje laten liggen. Kan dat met rosé ook?

“Er ís wel rosé die langer bewaard kan worden, maar doorgaans zou ik zeggen: drink hem na aankoop liefst binnen het jaar op. Een oudere rosé kan nog prima, hoor, ik heb er laatst nog eentje van 2022 gedronken. Het frisse karakter was er een beetje af, maar hij was nog steeds lekker.

Maar als je het sprankelende, frisse karakter wilt, dat zo typisch is voor een rosé, dan drink je hem toch beter sneller op. Leg hem tot je hem drinkt wel altijd in een donkere ruimte, want door die transparante flessen zijn deze wijnen gevoeliger aan zonlicht, daar kan de smaak sneller van achteruitgaan.”

Rosé à volonté

Hoe herken je nu een goede roséwijn?

“Dat is een moeilijke vraag, want aan de buitenkant kun je niet zien hoe een wijn smaakt. Je ziet de kleur, maar die vertelt je nog niet zo veel over de smaak. Bij een donkere rosé mag je wel verwachten dat daar meer fruit, meer smaak, iets meer power in zit dan bij bijvoorbeeld een Provence rosé. Maar dan nog.

Ik zou aanraden om de omschrijving en proefnotities bij de wijn te lezen en dan te kiezen volgens je eigen smaak. Waar hou je van? Dat kom je eigenlijk alleen maar te weten door heel veel verschillende wijnen te proeven. ‘Drink outside de box.’ Laat je niet leiden door eventuele vooroordelen over rosés, maar proef.

Wat vind je wel lekker, wat minder? En voor welke rosé ben je in the mood? Als ik bijvoorbeeld op een terras zit en zin heb in een heel frisse, strakke rosé, dan kies ik een Provence rosé. Wil je een lieflijkere, wat meer bloemige, dan zou ik voor een pinot grigio blush rosé gaan. Laat de zomer maar komen!”

Meer tips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."