© Getty Images

Op stedentocht: 7 gratis uitstapjes in de Belgische steden

Door De Redactie

Slenteren door de stad is natuurlijk altijd gratis, maar met onze tips doe je daar nog een pak kosteloos vakantieplezier bij. Ontdek verrassende trekpleisters en leuke picknickplekken in eigen land. Je portemonnee laat je lekker thuis!

7 gratis uitstapjes in eigen land

1. Gent

Gent heeft veel gezichten: er zijn stadsroutes over de middeleeuwen (‘Muntenroute’) én streetart. Gratis uitstapjes die zeker de moeite zijn: de stadspaleizen, de universitaire plantentuin en het sfeervolle kerkhof Campo Santo. Of volg een kosteloze ‘tour’ in het Engels.

2. Antwerpen

In Antwerpen vul je moeiteloos een dag met de gratis collectietentoonstelling in het M HKA (Museum voor Hedendaagse Kunst), de kunstschatten in de Sint-Andries- en Sint-Carolus Borromeuskerk, en Het Steen aan de Schelde. Uitblazen kan met een picknick op het dak van het MAS (vraag een dekentje!). Of neem de gratis veerboot naar het strand van Sint-Anneke op Linkeroever.

3. Hasselt

Start in Hasselt met het gratis stadsmuseum Het Stadsmus, daarna maak je een originele stadswandeling: kies je voor kunst, muziek of smaakmakers & spraakmakers? Of vraag een inwoner van Hasselt als gids.

4. Leuven

Leuven is meer dan een studentenstad – dat merk je als je de Sint-Pieterskerk, het Klein Begijnhof en het Groot Begijnhof (Unesco Werelderfgoed!) bezoekt. Bekomen kan in de prachtige Kruidtuin, de oudste van ons land. Visit Leuven wijst je ook de weg naar andere wandelingen en picknickplekken.

5. Brussel

Recept voor een boeiende dag in Brussel: een originele stadswandelroute (stripmuren, streetart…), één van de zes gratis musea (rond kunst of Europa) en een picknick in de Tuinen van de Bloemist bij het Atomium. Prachtig park mét zicht over de hoofdstad.

6. Mechelen

Met de podcastwandeling Heavy Metalroute ontdek je de beroemde beiaardcultuur van Mechelen, die ook bij jonge mensen leeft. Verder telt de stad prachtige kerken vol kunstschatten en twee groene oases even buiten het centrum: het Vrijbroekpark en Domein Tivoli, een voormalig kasteelpark met kinderboerderij.

7. Bergen

In 2015 was Mons (Bergen) Culturele Hoofdstad van Europa. En dat merk je vandaag nog. De pittoreske Waalse stad is één groot openluchtmuseum: imposante sculpturen, intrigerende muurschilderingen en knappe fotokunst. Er is ook een downloadbaar plan met route langs de kunstwerken.

Tekst: Inge Taucher

Nog meer leuke uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content