
“Nooit gedacht dat ik dit zou doen na mijn pensioen”
An deed haar job met hart en ziel, en ging dan met pensioen om het kalmer aan te doen. Maar van dat luie leventje kwam nog niet veel in huis.
An (67): “Mijn allereerste job was bij het vrouwenblad Flair, en die liefde voor magazines is altijd gebleven, ik heb nooit iets anders gekend dan de media. De laatste jaren werkte ik als hoofdredacteur voor Feeling. Ik was verliefd op mijn job en alles wat in ons blad aan bod kwam: van psychologie tot mode of gastronomie, er was zo veel variatie! Ik had echt het gevoel dat ik met mijn gat in de boter was gevallen en nam nooit langer dan twee weken vrij.
Dat ik op mijn 65ste met pensioen moest, vond ik dan ook geen cadeau. Met pijn in het hart nam ik afscheid van mijn werk en het team waarmee ik zo graag had gewerkt. Ik nam me voor om even te genieten, maar daarna wel als freelancer aan de slag te blijven, zo kon ik toch nog doen wat ik graag deed.
Na een paar maanden begon het toch weer te kriebelen om aan de slag te gaan: ik wilde opnieuw deel uitmaken van een team en meedraaien in de maatschappij
Alleen bleek die eerste periode van mijn pensioen veel leuker dan verwacht. Alle stress viel weg. Ik had eindelijk tijd om meer te reizen of langere reizen te maken, ik kon sporten wanneer ik er zelf zin in had en nodigde samen met mijn partner Ted vrienden uit voor etentjes. Vooral dat laatste deed me heel veel deugd. Wat genoot ik ervan om mensen gelukkig te maken met een goed glas wijn of lekker eten! Samen koken werd een nieuwe hobby.
Na een paar maanden begon het toch weer te kriebelen om aan de slag te gaan: ik wilde opnieuw deel uitmaken van een team en meedraaien in de maatschappij. Ik besloot dus op zoek te gaan naar werk. Niet per se in de media, want de freelance-opdrachten liggen daar niet voor het rapen.
Van barista tot werken in een Vietnamees restaurant
Omdat horeca en ruimer ‘hospitality’ me altijd al hadden gefascineerd, besloot ik daarin mijn weg te zoeken. Ik zou mijn ogen openhouden voor verschillende opties en elke kans om bij te leren met beide handen grijpen. Zo schreef ik mij in voor een baristacursus, leerde ik heerlijke koffies maken met hartjes of zwaantjes, en diende ik op in een Vietnamees restaurant.
Maar de avondshiften vielen me zwaarder dan verwacht en ik wilde vooral plezier beleven aan mijn nieuwe uitdaging. Toen mijn oog viel op een vacature voor de wijnzaak The Fine Wine Gang in Antwerpen had ik hetzelfde gevoel als toen bij die vacature voor Flair: dit is me op het lijf geschreven! Ik kon al snel op gesprek gaan en de klik was er langs twee kanten.
Ik heb nu de perfecte mix van een heel fijne job én van dubbel en dik genieten van mijn pensioen
Nu sta ik dus geregeld in de wijnbar of hou ik samen met shopmanager Wim of met een andere flexi-jobber de wijnwinkel open. Ik begeleid ook de wijnproeverijen, die zijn erg populair. Dankzij een wijncursus kreeg ik de kans om veel bij te leren. Zo kan ik mensen het beste advies geven, hen laten proeven en wijnen opdienen waar ik echt achter sta. En dat de zaak aan het prachtige pas aangelegde Zuidpark in Antwerpen ligt, is ook mooi meegenomen. Binnenkort wordt ons terras volledig vernieuwd en ik kijk er al naar uit om mensen gelukkig te maken met een wijntje en een hapje terwijl ze genieten van de zon.
In het begin vond ik dat pensioen lastig, maar nu besef ik dat het een kans is om nieuwe dingen te proberen en andere passies een kans te geven. Werken voor een magazine was prachtig, maar dat is dit ook. En eigenlijk zijn er best veel gelijkenissen: net als tijdens een interview stel ik mensen veel vragen om te ontdekken welke wijn het best bij hen past. Bovendien heb ik leuke collega’s, net als toen.
Al is het beste van alles dat ik nu zelf kan kiezen hoeveel dagen en wanneer ik werk. Zo heb ik nu de perfecte mix van een heel fijne job én van dubbel en dik genieten van mijn pensioen. Het loon zie ik als een mooie extra, dat gebruik ik om mezelf te verwennen met die extra citytrip of dat paar sneakers waar ik zo verliefd op ben.“
Meer lezen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!