Energiepremies in 2018? Dit is er nieuw

Vorig jaar waren er grondige veranderingen in de energiepremies die je kunt aanvragen als je bouwt of verbouwt. Dit jaar wijzigen die premies nagenoeg niet, maar je energie, die verandert wél.

Met nieuwe energie 2018 in

Energiepremies: amper wijzigingen

Na de grondige hervormingen begin 2017 blijven de energiepremies in 2018 in het Vlaamse gewest nagenoeg dezelfde, behalve dit.
Spouwmuur: de premie voor het na-isoleren daalt dit jaar van 6 euro per vierkante meter naar 5 euro per vierkante meter, voor eindfacturen vanaf 2018.
Dakisolatie: vorig jaar werd al stevig gemorreld aan de premies voor dakisolatie en rendementsglas. Wil je dakisolatie (laten) leggen, dan best dit jaar. Slechts tot 31/12/2018 is er een premie van 6 euro per m2 geplaatst door een aannemer en 4 euro voor doe-het-zelver, de minimale isolatiewaarde is ook verstrengd tot Rd 4,5m2K/W. Vanaf 2019 dalen deze bedragen.

Tip! De handigste tool om op zoek gaan naar alle premies in het Vlaams Gewest waarop je recht hebt, is via www.premiezoeker.be. Voor energiepremies is dat www.energiesparen.be Een overzicht van alle bouw- en energiepremies die je kunt aanvragen in het Brussels Gewest vind je via www.woneninbrussel.be/premies-en-voordelen/premies

Overstap naar hoogcalorisch gas

Tussen 2018 en 2030 moeten zo’n 1,6 miljoen gezinnen de overstap maken van ‘arm’ naar ‘rijk’ of ‘hoogcalorisch gas’. Dat komt omdat ons land laagcalorisch gas afneemt uit Nederland, maar tegen 2030 komt daar definitief een eind aan. In de plaats daarvan importeren we hoogcalorisch gas uit andere buurlanden. Niet alleen gastransporteur Fluxys en de netbeheerders moeten aanpassingen doen aan hun netwerk.

Wie in Brussel en de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant woont en op gas verwarmt, moet zijn gastoestellen laten nakijken en opnieuw afstellen door een installateur. Wat dat allemaal zal kosten, is op dit moment nog niet bekend. Je netdistributeur laat je weten wat er precies moet gebeuren.
Opgelet: ook in kleine delen van Limburg, Luik, Henegouwen en Namen moet een omschakeling van arm naar rijk gas gebeuren. Wie in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen woont kan op beide oren slapen, daar stroomt nu al hoogcalorisch gas door de leidingen.

Nieuwe gedragscode voor energieleveranciers

Begin 2018 trad een nieuwe gedragscode voor energieleveranciers in werking, die je als consument beter moet beschermen. Daarin staat o.a. vermeld wat er moet gebeuren met de slimme thermostaat-overeenkomsten, energiescans en onderhoudscontracten die je met ze hebt afgesloten, als het contract vroegtijdig wordt beëindigd.

  • Daarnaast moeten energieleveranciers voortaan ook een transparante en verplichte prijssimulatie opmaken, gebaseerd op je werkelijke verbruik.
  • Je energieleverancier moet je bij een nieuw contractvoorstel ook laten weten dat je de goedkoopste tarieven op de website van de regulatoren kunt vinden.
  • En als de leveranciers bij een contract van meer dan één jaar een forfaitaire vergoeding aanrekenen, moeten ze dat bedrag in het tweede en derde jaar verminderen.
  • Tenslotte moeten de energiefacturen voortaan ook uiterlijk drie dagen na factuurdatum verstuurd worden, zodat je een voldoende lange betalingstermijn hebt.

 

 

LEES OOK:

Partner Content