Slim met werk: dit wordt de arbeidsmarkt van de toekomst
Als er één wereld in verandering is, dan is het wel die van werk. Hoe, wanneer en waar we straks aan de slag gaan, zetten we hier op een rijtje.
We gaan meer thuis werken
Urenlange files, kinderen die van school gehaald moeten worden, boodschappen, eten maken en het huishouden doen: naast je werk is je dag gevuld met een korf aan andere verplichtingen. Gelukkig beseffen werkgevers steeds meer dat werknemers het erg druk hebben, ook buiten hun werk. Daarom bieden ze hun werknemers almaar meer mogelijkheden om thuis te werken, vaak tot twee dagen per week. Dat thuiswerk neemt in de toekomst nog toe en moet leiden tot werkbaarder werk.
Vaste werkplekken verdwijnen
Je hebt het misschien zelf al gemerkt: het eigen bureautje op kantoor verdwijnt. Dat komt omdat werkgevers flexibel willen kunnen plannen, zodat elke werkplek in principe door gelijk welke werknemer ingenomen kan worden. Volgens onderzoek zijn er tegen 2020 maar 6 bureaus per 10 werknemers meer beschikbaar.
We gaan meer freelancen
Werkgevers worden steeds flexibeler, maar ze verwachten die flexibiliteit ook van wie voor hen werkt. Vandaar dat het aantal zelfstandigen in de lift zit. Steeds meer jobs verlopen op projectbasis, waarbij de uitvoerders een tijdelijk dienstverband aangaan met een bedrijf. Dat leidt tot flexibelere uren en vaak parttime werk, maar ook tot grotere jobonzekerheid en onderlinge concurrentie.
Er komen jobs waar je nog nooit van gehoord hebt
De boomende technologie en automatisering zorgt voor nieuwe jobs waarvan jij misschien nog nooit hebt gehoord. Productiviteitsconsulent, verticale tuinier, privacy- consulent, nanomedicus: het zijn allemaal nieuwe bezigheden waarmee je kind of kleinkind zich in de toekomst misschien bezig zal houden.
We gaan sneller solliciteren
Dankzij de technologie is het hele sollicitatieproces gevoelig ingekort en meer no-nonsense geworden. De vacature verschijnt via een platform. Zowel je CV als de sollicitatie upload je via een website. En ook werkgevers beoordelen veel sneller sollicitanten dan vroeger. Bij het bekijken van een CV beslissen ze vaak al na 6 seconden of ze je wel of niet uitnodigen. Bij het sollicitatiegesprek zelf zijn de eerste 60 seconden het belangrijkst, omdat je potentiële werkgever dan een eerste indruk van je vormt.
Lees meer: Dit is jouw ideale job volgens je sterrenbeeld
Vrouwen duiken ook op in mannenjobs
Het is al een tijdje bezig, maar dankzij sensibiliserings- en promotiecampagnes kiezen steeds meer vrouwen voor vroegere mannenjobs. Die vind je in sectoren zoals het leger, de bouw en metaalbouw en de IT-wereld.
Verdwijnen deze jobs straks?
Wanneer en in welke sector slaat de robotisering het snelst toe? Er is niemand die een glazen bol heeft en een superhelder antwoord kan geven. De universiteit van Oxford stelde aan de hand van data- onderzoek een lijst samen van jobs die een grote kans hebben om te verdwijnen omdat ze geautomatiseerd worden: werknemers van een fastfoodketen, kassa- medewerker, vrachtwagenbestuurder, bankbediende en verkoper in de retail- sector. Uit hetzelfde onderzoek komen enkele jobs naar voor die het minst kans maken om door robots vervangen te worden: leerkracht, verpleger, manager, therapeut en computeranalist. Bron: Universiteit van Oxford
Uit Libelle magazine 2018/16. Beeld: Getty Images
Lees ook:
- 1 op 3 Vlamingen zoekt meer betekenis in zijn job
- Zo neem je je job weer op na langdurige ziekte
- 8 signalen dat het tijd is om van job te veranderen