©GettyImages

Hoe bereken ik mijn optimale spaarbedrag?

Door Rani Merckx

Dit artikel maakt deel uit van Het Grote Spaardossier. Meer weten?
Klik hier!


Hoeveel je verdient en wat je ermee doet, dat is voor iedereen anders. En dat geldt ook voor het spaarbedrag dat je elke maand aan de kant zet. Er zijn geen heilige formules voor het berekenen van dat bedrag, maar gelukkig is er wél een richtlijn die je kan helpen. Expert Yves Coemans licht toe.

Spaarbedrag bepalen: niet zo zwart-wit

In het vorige artikel bespraken we hoe je concreet begint met sparen. Maar: hoevéél spaar je nu best? Dat is dé hamvraag, en eentje die niet zo zwart-wit bekeken kan worden volgens financieel expert Yves Coemans. Je moet namelijk rekening houden met heel wat factoren, zoals: je inkomen, je uitgaven, je levensstandaard én -visie.

“Je kunt onmogelijk één specifiek spaarbedrag doortrekken voor iedereen, want lang niet iedereen verdient hetzelfde of geeft evenveel uit.”

Van welk bedrag raakt je spaarvarken dan wel gespijsd? Daar heeft Yves een bepaalde richtlijn voor: “Om een mogelijke financiële domper op te vangen, is het aangeraden om een spaarbuffer van drie tot zes maanden inkomen op te bouwen. Daar kun je dan bij een financiële tegenvaller – als je inkomen daalt of zelfs wegvalt – op terugvallen.”

“Je kunt onmogelijk één specifiek spaarbedrag doortrekken voor iedereen, want lang niet iedereen verdient hetzelfde of geeft evenveel uit.”

Drie tot zes maanden loon als spaarreserve

Drie tot zes maanden loon als spaarreserve hebben, is dus de aanbevolen norm. Een maatstaf die we echter moeilijk blijken te halen. Zo lazen we in heel wat krantenkoppen dat meer dan de helft van de Belgen amper spaarreserves heeft en maar met de hakken over de sloot die drie maanden kan overbruggen.

Laat je dus zeker niet ontmoedigen als je spaarrekening momenteel geen teken van leven geeft. Rustig opbouwen is de boodschap.

En wij helpen jou graag op weg!

Zo bereken je je spaarbedrag

Oké, maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? We geven een concreet voorbeeld. Haal je rekenmachine er even bij:

  • Nathalie werkt als verpleegkundige in een rusthuis en heeft een bruto-inkomen van 4078 euro, wat overeenkomt met 2410 euro netto. Om aan haar ideale spaarbuffer van 6 maanden te komen, moet ze dus aan een bedrag van 6 x 2410 = 14.460 euro komen.
  • Ze spaart elke maand ongeveer 10% van haar netto-inkomen, wat neerkomt op 241 euro.
  • Om te weten hoelang ze moet sparen om aan haar buffer te geraken, deelt ze haar ideale spaarbedrag door haar effectieve maandelijkse spaarbedrag. Dat is dus 14.460 : 241 = 60.
  • Nathalie moet dus in totaal 60 maanden sparen, wat overeenkomt met 5 jaar, om de aanbevolen buffer op te bouwen.

Maar zoals Yves Coemans eerder al benadrukte: niet elke (financiële) situatie is dezelfde. Verdien je meer? Dan kun je misschien wel meer sparen per maand, waardoor je die buffer al op twee à drie jaar bereikt.

 

Terug naar de overzichtspagina met alle spaarartikels? Klik hier!

 

Meer over money, money, money?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content