©GettyImages

Hoe begin je met sparen? En hoe hou je het vol?

Door Rani Merckx

Dit artikel maakt deel uit van Het Grote Spaardossier. Meer weten?
Klik hier!


Wie niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan, houdt maar beter een spaarpotje achter de hand. Dat zit er inmiddels goed ingebakken bij ons, Belgen. Maar wéten we ook voldoende over sparen? Tijd om onze kennis wat bij te schaven! 

Belgen sparen het meest in tien jaar tijd

Geld moet rollen, anders hadden ze het wel vierkant gemaakt. Je bent deze spreuk vast weleens tegengekomen op een tegeltje, maar in werkelijkheid ligt het toch wat anders: sinds het coronavirus laat de Belg het niet meer zo breed hangen en is hij meer gaan sparen. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij 11 banken.

Meer nog: in de eerste zes maanden werd de grootste stijging in tien jaar tijd opgetekend, wat betreft tegoeden (spaarsaldo’s, red.) op gereglementeerde spaarboekjes. De noodgedwongen sluiting van veel ‘niet-essentiële’ winkels én de angst om de job te verliezen, liggen aan de basis van deze stijging, en deden ons dus minder geld uitgeven en meer sparen.

We sparen wél, maar …

We doen het over het algemeen zeker niet slecht, wat sparen betreft. Maar er komt wel een en ander bij kijken. En er zijn tegenwoordig ook zoveel andere mogelijkheden dan het klassieke spaarboekje, dat wij het interessant vonden om in een rondvraag te peilen naar júllie spaargedrag. En daaruit bleek toch dat (spaar)vragen zoals ‘hoe begin ik met sparen?’ en ‘hoe hou ik sparen vol?‘ meermaals opdoken in onze Start-to-Save enquête.

Dus gingen wij te rade bij financieel expert bij de Gezinsbond Yves Coemans. Hij licht toe hoe je het best begint met sparen en hoe je het ook volhoudt, zodat je financieel wijzer, en hopelijk ook een beetje rijker ;-), wordt. 

Hoe begin je met sparen? 3 tips

1. Maak een budgetplan op

Om slimmer om te gaan met geld, moet je volgens expert Yves Coemans eerst een budgetplan opstellen waarin je je inkomen en uitgaven per maand noteert. “Want je wílt misschien wel sparen, maar kún je wel sparen? Dat moet je eerst uitpluizen”, aldus Yves Coemans. Door alles goed in kaart te brengen, krijg je een duidelijk overzicht over waar je geld naartoe gaat, waar je eventueel op kunt besparen en waar je zelfs een beetje overschot hebt.

Hoe ga je te werk?

  • Noteer je inkomsten: voor de meeste mensen is dat gewoon het netto-inkomen, het bedrag dat op het einde van de maand op je rekening wordt gestort.
  • Noteer je uitgaven: je uitgaven kun je opsplitsen in twee categorieën: vaste uitgaven (zoals de huur, je abonnementen, water en elektriciteit) en dagelijkse/variabele uitgaven (zoals boodschappen, kleding en uitjes).

“Een handige tool die je hierbij kan helpen, is de budgetplanner van het Steunpunt Mens en Samenleving (SAM) vzw, dat is een fusie-organisatie van vijf Vlaamse steunpunten, waaronder vzw Vlaams Centrum Schuldenlast. Je kunt er heel uitgebreid je inkomen(s) en uitgaven ingeven, en ontdekken waar je ruimte hebt om te (be)sparen.”

De budgetplanner van SAM helpt je om zicht te krijgen op je inkomsten en uitgaven.

Of breng je financiën in kaart met onze gratis handige uitgavenplanner. Klik hier om hem te downloaden en maand per maand uit te printen en in te vullen.

2. Stel je prioriteiten

Zodra je hebt berekend wat je maandelijks zoal uitgeeft, ga je je uitgaven van naderbij bekijken. Ga na welke uitgaven broodnodig zijn, en welke eerder vrijblijvend en waarop je dus wat kunt besparen.

Zo pak je het aan:

  • Besparen op vaste uitgaven: het betalen van de huurprijs of de lening voor je huis, daar kun je niet omheen. Neem er je andere betalingen even bij, zoals je abonnementen en vaste facturen. Je kunt heel wat geld besparen als je regelmatig controleert of je verzekeringen nog wel bij jou en/of je verbruik passen!
  • Besparen op dagelijkse uitgaven: ook hier en daar schipperen in je dagelijkse kosten kan je wat extra centjes opleveren. Hoe je dit precies aanpakt, ontdek je verder in ons Grote Spaardossier, maar deze artikels geven je alvast een duwtje in de rug:

3. Bepaal je spaardoel

Het doel heiligt de middelen, zo ook bij sparen. Je wilt namelijk koste wat het kost je spaardoel bereiken, zonder jezelf in financieel nauwe schoentjes te wringen. Een nieuwe wagen, eigen huis of deugddoende vakantie: wat is jouw spaardoel? Hou dat goed voor ogen!

Hoe hou je sparen vol?

1. Ontwikkel een spaardiscipline

Je spaarvarken blijven spijzen: het is niet altijd even makkelijk, natuurlijk! Met de bovenstaande tips kom je al een heel eind, maar onthoud: Rome is ook niet op één dag gebouwd, geef het dus wat tijd. Volgens financieel expert Yves Coemans is het belangrijk om een ‘spaardiscipline’ op te bouwen: “Je houdt het sparen langer vol als je elke maand automatisch spaart via een vast spaarorder. Je geld verdwijnt aan het begin van de maand automatisch naar je spaarrekening, zonder dat je het merkt.”

2. Spaar slim

Volgens Yves heb je idealiter drie spaarrekeningen:

  • 1 spaarrekening als buffer om onvoorziene financiële dompers op te vangen;
  • 1 spaarrekening voor je jaarlijks terugkerende kosten*, zoals een lening, autopolis, de brandverzekering, grondlasten, …;
  • 1 spaarrekening voor een bepaald (spaar)doel, de aankoop van een nieuwe wagen bijvoorbeeld.

Dé budgettip van Yves: “Als je maandelijks 1/12 van je jaarlijks terugkerende kosten aan de kant zet, vermijd je een serieuze hap uit je budget op het einde van het jaar.”

3. Geniet

Sparen volhouden zit hem in het ervaren van het plezier dat je ervan hebt. Het komt je gemoedsrust écht ten goede als je op een gegeven moment geld nodig hebt, en je weet dat je het ook bezit. Bovendien geniet je éxtra hard van die mooie reis of splinternieuwe wagen waarvoor je jaren gespaard hebt!

 

Terug naar de overzichtspagina met alle spaarartikels? Klik hier!

 

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content