©GettyImages

Sparen, beleggen of investeren: wat is tegenwoordig de beste optie?

Door Rani Merckx

Dit artikel maakt deel uit van Het Grote Spaardossier. Meer weten?
Klik hier!


‘Koop aandelen’, ‘bouw een spaarbuffer op’ of ‘beleg in fondsen’. Het regent adviezen als het gaat over je spaargeld en hoe je ‘t het best laat renderen. Je weet ondertussen niet meer wat te geloven: wat is nu écht het beste? Sparen, beleggen of investeren? We vroegen het aan financieel expert Yves Coemans!

Sparen, beleggen of investeren?

Op dit moment hebben alle Belgen samen een recordbedrag van 283 miljard euro op hun spaarboekjes, zo blijkt uit een bevraging van verzekeraar NN bij ruim 2.000 Belgen. Sparen via het klassieke spaarboekje zit er dus goed ingebakken bij de Belgische spaarder. We weten intussen dat je spaargeld op die manier niet rendeert, door de inflatie en lage rentevoeten. En je zuurverdiende centjes verstoppen onder je matras is natuurlijk ook niet de veiligste optie.

Waar moet je dan wél heen met je spaargeld? En hoe spek je je spaarvarken aan? Financieel expert Yves Coemans licht toe.

Van de ene trap naar de andere

“Kiezen tussen sparen, beleggen of investeren is wat kort door de bocht, gezien het ene niet zonder het andere kan”, aldus Yves. “Ik werk met een eenvoudig trappensysteem, waarbij je van de ene trede naar de andere gaat. Je begint in feite met een fundament, het sparen. Je verzamelt je moed (en spaargeld), en betreedt de volgende trede: beleggen. Tot slot kom je bovenaan de trap op investeren. Je bouwt dus rustig en gestaag je persoonlijke imperium op. Ga je te snel of ondoordacht te werk? Dan is de kans groot dat je (hoogte)vrees je al eens zuur kan opbreken.”

1Gebruik het spaarboekje als veilige uitvalbasis en start met het opbouwen van een spaarbuffer. Zo’n spaarreserve is er om eventuele financiële tegenvallers op te vangen, zonder kosten of kapitaalverlies.


Hoeveel die spaarbuffer idealiter bedraagt, lees je hier!


2.
 Eenmaal je buffer gespijsd is, kun je je ‘beleggers-blik’ beginnen te verruimen. Het is een vorm van langetermijnsparen waarbij je het geld dat je voor een lange periode niet nodig hebt, belegt in fondsen, aandelen of obligaties. Het vergt meer tijd dan een klassiek spaarboekje, maar het rendement ligt (vaak) veel hoger!


Overweeg je om je geld te beleggen, maar weet je niet hoe je het (veilig) aanpakt?
In dit artikel geven we heel wat tips en de soorten beleggingen prijs!

3. Investeren is in feite een vorm van beleggen, maar je kunt evengoed investeren in vastgoed of in verzamelobjecten zoals kunst, whiskey of postzegels om zo een graantje mee te pikken van potentiële winst!


Investeren in vastgoed? Zo ga je te werk!

Conclusie

Volgens financieel expert Yves doe je er dus goed aan om je geld te verdelen onder de drie pijlers: sparen, beleggen en investeren. En het belangrijkste: het ene kan niet zonder het andere; alles begint bij een zeker spaarbedrag.

 

Terug naar de overzichtspagina met alle spaarartikels? Klik hier!

 

Mis zeker deze artikels niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content