Een zorgvolmacht: wat is het en waarom is het nuttig?
In 2020 werden er meer zorgvolmachten dan ooit opgesteld. Voor het eerst ook vaker door jongere mensen, die door het coronavirus hebben ervaren dat iederéén het risico loopt om zwaar ziek te worden. En als je dan plots niet meer in staat bent om je financiën op te volgen, heb je best al iemand aangeduid om dat voor jou te doen. Dat kan dus met een zorgvolmacht. Lees er hier meer over!
Wat is een zorgvolmacht?
Met een zorgvolmacht bepaal jij wie jouw financiële zaken mag regelen als jij dat niet kunt, dus als je volgens de officiële term wilsonbekwaam bent. Dat kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld lange tijd in coma ligt of aan een ouderdomsziekte als dementie lijdt.
We denken dan vaak aan wat oudere mensen, maar door corona is die perceptie veranderd. Iedereen kan tenslotte op elk moment wilsonbekwaam worden en dan ben je maar beter voorbereid. Want op dat moment is het al te laat om die zaken nog te regelen.
Vertrouwenspersoon
De persoon (of meerdere personen) aan wie je de volmacht geeft, de lasthebber, krijgt toegang tot je rekeningen om bijvoorbeeld facturen te betalen. Maar met zo’n volmacht kan het ook verder gaan. De lasthebber kan dan je belastingen invullen, beleggingen beheren, een woning verhuren … Het is dus belangrijk om die volmacht te geven aan iemand die je vertrouwt.
Je kunt natuurlijk zelf op voorhand ook al bepalen wat mag en niet mag gebeuren met je vermogen en uitdrukkelijk enkele zaken vastleggen in de volmacht. Voor vergaande zaken als een woning verkopen of een schenking doen, is die uitdrukkelijke toestemming in de volmacht sowieso nodig.
Waarom is de zorgvolmacht zo belangrijk?
Je gaat ervan uit dat jouw partner of kind je financiën wel gewoon zal regelen. Misschien kennen zij zelfs de wachtwoorden en codes van je bankrekeningen. Maar toch kan dit niet zomaar. Zij hebben tenslotte niet automatisch de toestemming om jouw financiën te regelen. De rekeningen kunnen bovendien geblokkeerd worden, waardoor ze geen toegang meer hebben.
In veel gezinnen is er ook een gezamenlijke rekening. Ook die kan geblokkeerd worden waardoor je partner in problemen kan komen. Die zal dan bijvoorbeeld telkens naar de rechtbank moeten gaan om bepaalde betalingen uit te voeren. Dat wil je natuurlijk vermijden, en daarvoor dient de zorgvolmacht.
Hoe stel je een zorgvolmacht op?
Om een zorgvolmacht op te stellen, ga je best naar de notaris. Dan ben je zeker dat die helemaal correct is en bijvoorbeeld niet dubbel geïnterpreteerd kan worden. Je betaalt dan ongeveer 350 à 500 euro.
Sinds begin 2021 is een Belgische zorgvolmacht trouwens ook geldig in enkele andere Europese landen, waaronder Frankrijk. Verhuis je dus later naar één van die landen, dan ben je ook daar in orde.
En wat met…
Een zorgvolmacht is natuurlijk niet het enige belangrijke document. Om je toekomst volledig te plannen zoals je dat zelf wilt, is er enige administratie nodig. Hieronder nog enkele belangrijke zaken om aan te denken:
… een negatieve wilsverklaring
Wanneer je chronisch ziek bent, komt een vooraf opgesteld document van pas: de negatieve wilsverklaring. Hierin kun je onder meer aangeven in welke omstandigheden je niet gereanimeerd wilt worden. Maar je kunt hierin ook laten optekenen dat je bijvoorbeeld niet wilt dat dokters je kunstmatig voeding of vocht toedienen. Dokters moeten dit formulier dan respecteren. Meer informatie hierover vind je op de website van LEIF.
… orgaandonatie na overlijden
In België is iedereen automatisch een mogelijke orgaandonor. Enkel als je het anders aangeeft, ben je zeker dat je organen níét meer gebruikt worden. Normaal gezien overleggen artsen wel altijd eerst met je familie vooraleer ze een beslissing nemen. Heb je dus op een informele manier aangegeven dat je geen donor wilt zijn? Dan zal dat normaal ook zo worden doorgegeven door je nabestaanden.
Wil je toch liefst alles zelf al vastleggen? Op deze website vind je het formulier waarop je kunt aanduiden of je al dan niet donor wilt zijn. Je kunt dit ingevuld binnenbrengen bij het gemeentehuis of gewoon online registreren. Jouw keuze is dan officieel vastgelegd en na je overlijden is er dan geen twijfel mogelijk.
… een testament
Een testament is niet altijd nodig, tenzij je specifieke wensen hebt na je overlijden. Heb je bijvoorbeeld geen kinderen? Dan kan het handig zijn om in je testament vast te leggen wat er met je geld moet gebeuren. Ook voor ongehuwde koppels is het belangrijk. Partners die niet getrouwd zijn, krijgen immers niet automatisch de erfenis. Dat leg je dus beter op voorhand vast. Net als bij een zorgvolmacht, doe je hiervoor best beroep op een notaris.
Natuurlijk zijn dit zaken waar we meestal liever niet aan denken. Maar als je zeker wilt zijn dat alles naar jouw eigen voorkeur gebeurt, zorg je er best voor dat jouw keuzes administratief zijn vastgelegd. Beter te vroeg dan te laat.
Bronnen: knack.be, notaris.be, vlaamse-ouderenraad.be, vlaanderen.be
Ook dit is handig om te weten:
- Dossier co-ouderschap: zo krijg je het goed geregeld
- Slim met geld: zo beheer je een gezinsbudget
- Overstappen van energieleverancier: zo simpel is het
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!