Getty Images

15 belangrijke én budgetvriendelijke (interieur)tips voor je kot

Door De Redactie

Heel wat studenten van de hogeschool of universiteit vertrekken binnenkort weer richting hun kot. Helemaal klaar om het nieuwe aemiejaar in te wijden. Omdat studerende kinderen best wel wat geld kosten, geven wij je snel nog enkele tips  voor op kot mee!

Als je op kot gaat, mag je niet besparen op een goede matras en bureaustoel. Het zijn de sleutelmeubelen die je kind nodig heeft, en essentieel voor een goede nachtrust en comfort tijdens het studeren. Voor alle andere meubeltjes kun je kiezen voor een goedkopere oplossing.

Tips om je muur te schilderen

 • Zijn de muren te saai? Schilder dan één muur in een opvallende kleur en laat de rest mooi wit. Vergeet niet om altijd toelating te vragen aan de kotbaas! In de meeste koten moet de kotbaas eerst zijn akkoord geven over een bepaalde verfkleur. Wist je trouwens dat groene kleuren je stimuleren om te studeren?
 • Kies voor een speciale verf waarop je met krijt kunt schrijven. Dat is altijd makkelijk om je planning, uurrooster, boodschappenlijstje, afspraken en meer op te schrijven.
 • Voor je verf koopt, kun je altijd eens vragen aan vrienden of familie of zij nog ergens in de garage verfrestjes hebben. Het zou zonde zijn om die niet te gebruiken.

Tips voor op kot: de aankoop van meubels

 • Een van de belangrijkste tips voor op kot: ga naar vlooienmarkten, kringwinkels en Ecoshops voor unieke koopjes. Je kunt er leuke tafels of andere meubeltjes kopen die je zelf kunt opknappen. Met wat schuurpapier en een likje verf zien ze er weer als nieuw uit!
 • Koop liever één groot meubelstuk dan verschillende kleine meubeltjes. Door té veel meubels te plaatsen in een kleine ruimte creëer je wanorde en rommel. Je ziet ook minder vloer, waardoor je het gevoel krijgt dat de ruimte nog kleiner is!
 • Kies voor lichte meubelen met slanke pootjes en vermijd zware armleuningen.
 • Haal de deuren uit je kast. Klinkt misschien vreemd, maar kastdeuren weghalen geeft je meer mogelijkheden. Je hoeft geen rekening te houden met de draaicirkel en kunt dus vlak bij de kast ook andere meubelen plaatsen. Een beetje te drastisch voor jou? Kies dan voor vitrinekasten of open legplanken.
 • Drukke prints of donkere kleuren doen een kleine ruimte nog veel benauwender lijken.
 • Plaats een spiegel: Een spiegel is niet alleen mooi, hij kan ook wonderen doen voor een kleine ruimte. Alle items in de kamer worden gespiegeld en de muren lijken minder dicht op elkaar te staan.
 • Extra zitplaatsen: een avondje onder vrienden maar geen tafel of stoelen? Bind een dikke stapel tijdschriften goed samen met stevig touw of een ceintuur en je hebt meteen een krukje. Gratis houten panelen kun je stapelen tot een tafel en die extra matras onder het bed voor logés kun je met een mooie hoes op het bed tegen de muur plaatsen, zo creëer je een nieuwe comfortabele zitbank!

Opbergtips

 • Vergeet zeker de extra opbergruimte onder het bed niet. Je kunt er makkelijk plastic bakken onder schuiven om bijvoorbeeld schoenen, boeken, sokken… in op te bergen.
 • Kies voor een hoogslaper: perfect bij een hoog plafond en je houdt een vrije hoek onder het bed over.
 • De meeste tips voor op kot spelen niet in op de hoogte van je kot. Kies daarom eens voor een hangend bureau. Ga op zoek naar een exemplaar om aan de muur te bevestigen. En bespaar zo veel ruimte.

Verlichting

 • Zorg voor voldoende helderheid! Hoe donkerder de ruimte, hoe kleiner die oogt.
 • Laat het licht op kot binnenstromen waar je maar kunt. Gebruik witte gordijnen en vermijd hanglampen. Plaats liever verschillende kleine lampen die de donkere hoekjes meteen opvrolijken.

Ook deze artikels wil je vast even lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content