Bedroom with vase of flowers

Daarom is een onopgemaakt bed beter voor je gezondheid

Door Rani Merckx


Er is niets zo uitnodigend als een mooi, opgemaakt bed voor je onder de wol kruipt. En toch zou een onopgemaakt bed beter zijn voor je gezondheid.

Vanaf nu heb je een geldige reden om je bed ietwat rommelig achter te laten. Uit een recent onderzoek van het wetenschappelijk tijdschrift Experimental and Applied Acorology blijkt dat we dagelijks slapen in een broeinest van huisstofmijten. Dat zijn minuscuul kleine wezentjes die zich voornamelijk voeden met huidschilfers van mensen en dieren. Er zouden tot 1,5 miljoen van deze beestjes in je bed vertoeven. Een tenenkrullend aantal, maar er is een eenvoudige oplossing voor!

Sla je lakens open

Huisstofmijten verblijven het liefst in warme, donkere plekjes. De knuffelbeer van je kind of je bed is dan ook de uitgelezen woonplaats om zich voor te planten. Je creëert dus als het ware de ideale omgeving voor huisstofmijt als je de lakens na een nachtje zweten strak toelegt. De beestjes kunnen niet tegen lichte en droge plekken.

Zo vermijd je huisstofmijt

Alleen al van de gedachte dat duizenden beestjes zich verlekkeren aan onze huidschilfers komen de haren op onze armen recht. Maar met deze hapklare tips kun je het aantal serieus terugdringen:

  • Huisstofmijten houden niet van licht. Sla daarom ‘s morgens je gordijnen en lakens open. Zo valt het zonlicht op je bed waardoor een groot deel van de beestjes uitdrogen en sterven.
  • Geregeld je lakens wassen, helpt je om de beestjes uit te roeien. Was je lakens elke week op 60 graden. Je donsdekens en kussens hoef je maar drie tot vier keer per jaar te wassen.
  • Ook je matras is een paradijs voor huisstofmijten. Ga maandelijks met de stofzuiger over je matras en draai het af en toe om. Of wrijf de matras schoon met een sopje van water en azijn en strijk het vervolgens droog.
  • Zorg ervoor dat je slaapkamer een constante temperatuur heeft van ongeveer 18 graden. Huisstofmijt gedijt het beste boven de 20 graden.
  • Je kunt ook een speciaal anti-huisstofmijtmiddel kopen. Tegenwoordig bestaan er tal van natuurlijke sprays waar geen agressieve chemische bestanddelen in zitten.
  • Verlucht je slaapkamer dagelijks.

Bron: GoedGevoel, Experimental and Applied Acorology en Het Nieuwsblad. Beeld: GettyImages

Ook interessant:

Partner Content