Getty Images

5 manieren om je keukenkasten te ordenen

Door Sara Dekens

Zien jouw keukenkasten er ook rommelig uit? Je keuken is nochtans dé plek die je graag zo functioneel mogelijk wil inrichten. Overzichtelijke kasten en lades zorgen niet enkel voor rust, je wint ook aan plaats en tijd als je aan het koken bent. Wij helpen je alvast op weg om je keukenkasten te ordenen.

1. Borden stapelen

De meeste mensen hebben een hele voorraad borden in alle mogelijke formaten. De kunst om meer ruimte en overzicht te creëren? Stapelen. Bewaar je je borden in een grote keukenlade, kies dan voor een bordenrek. Zo blijven je borden mooi op z’n plaats staan, ook als je de schuif opent of sluit.

Staan je borden op een plank in je kast, dan kan een universele plankinzet handig zijn. Die plaats je boven je stapel borden om extra ruimte te creëren voor bijvoorbeeld glazen of kopjes.

2. Diepe lades slim indelen

Ook je potten en pannen met bijhorende deksels berg je vaak op in een diepe lade, alleen wordt dat al snel een rommeltje. Je kunt beginnen met de lades op een slimme manier in te delen. Daarvoor zijn speciale ladeverdelers te koop, maar je kunt ook werken met dozen of kistjes die je al in huis hebt. Op die manier kun je je keukenkasten mooi ordenen en hou je alles netjes op z’n plaats. Deksels kunnen vaak extra lastig zijn. Een dekselhouder waarin je ze allemaal netjes verticaal achter elkaar plaatst biedt de oplossing.

3. Keukenkasten ordenen met het juiste bakje of mandje

Mandjes, bakjes of kistjes zijn ook een prima oplossing om etenswaren gegroepeerd te bewaren in je lade of kast. Het bakje met olie, peper en zout heb je zo uit de kast gehaald als je begint te koken. Bovendien bescherm je je kast op die manier tegen lelijke olievlekken en voorkom je dat het een plakkerig boeltje wordt. Ook tussendoortjes voor de kinderen kun je in een bakje doen, je kunt het snoepgoed apart bewaren of de glutenvrije producten van de rest scheiden.

4. Weg met rommellades

Lades zijn vaak een rommeltje waar je nooit meteen kunt vinden wat je zoekt. Toch is een lade het meest eenvoudige om in te delen. Handige bestek- of keukengereibakken zorgen ervoor dat je alles netjes bij elkaar kunt leggen. Een apart vak voor je messen is ook een aanrader. Het ziet er niet enkel netjes uit, het is bovendien een stuk veiliger dan met je blote handen een vlijmscherp mes zoeken in een overvolle schuif.

Heb jij ook zo’n typische rommelschuif in je keuken? Zo eentje met klemmetjes, elastiekjes, maar ook pennen, lucifers, batterijen, en ga zo maar door. De oplossing? Ook hier: een eenvoudige bestekbak waarin je alle kleine spullen kunt ordenen.

5. Voorraad zichtbaar maken

Droge voeding zoals o.a. pasta, rijst, bloem kun je makkelijk in glazen voorraadpotten bewaren. Zo zie je in een oogopslag hoeveel je nog in huis hebt en wanneer het tijd is om naar de winkel te gaan. Opgelet: bij producten die op elkaar lijken zoals suiker en zout en bloem en zelfrijzend bakmeel is het handig om je pot te voorzien van een label.

Is het tijd voor de grote schoonmaak in je keuken, durf dan ook kritisch te zijn. Je keukenkasten ordenen betekent soms ook afscheid nemen van leuke spullen. Spullen waarvan je niet meer weet wanneer je ze ’t laatst hebt gebruikt, nemen alleen nuttige plaats in. Maak er iemand anders blij mee of breng ze naar de kringwinkel.

Nog meer opruimtips

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content