Bewezen: hoe minder speelgoed, hoe meer speelplezier voor je kind!

Door Rani Merckx

Een kind kost veel, dat kan iedere ouder wel beamen. Alleen al voor het speelgoed leg je een aardige som op de toonbank. Je kind zo nu en dan een speeltje ontzeggen, is niet per se slecht, zeggen experts. Integendeel!

Hoewel je kinderen hier vast niet mee instemmen, zijn ze wel degelijk beter af met minder speelgoed. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Teledo in Ohio.

Korte aandachtsspanne

Tijdens hun jonge levensjaren hebben kinderen een heel korte aandachtsspanne. Een hele resem aan speelgoed doet de ontwikkeling van je kind geen goed, zo blijkt.

Hoezo?

Door de grote hoeveelheid aan speeltjes is de kans groter dat je kleintje geen idee heeft welk speeltje hij moet kiezen. Dit kan ertoe leiden dat hij uiteindelijk met niets speelt.

Daarnaast gaat je kind zich passief opstellen. In plaats van dat hij met zijn speelgoed speelt, verwacht hij dat zijn speelgoed hém amuseert, en dat is niet de bedoeling!

Het onderzoek

Voor het onderzoek mochten 36 kinderen tussen de 18 en 30 maanden gedurende een halfuur naar hartenlust spelen in een speelkamer:

  • in de ene speelkamer lagen 16 speelgoedjes,
  • in de ander slechts vier.

En wat bleek?

De kinderen die minder speeltjes hadden, waren langer actief betrokken bij het spelen dan de kinderen met meerdere. De kinderen hadden maar liefst anderhalf keer meer interactie met het speelgoed.

Minder speelgoed, meer voordelen

Hoe dit te verklaren valt? Kinderen met minder speelgoed gebruikten meer hun creatieve instinct en ontdekten hoe ze op verschillende manieren plezier konden maken met één speeltje. De kinderen spelen dus geavanceerder wanneer er minder speelgoed in de buurt is.

Het aandachtiger spelen met één speeltje heeft een positieve invloed op:

  • de ontwikkeling van je kind,
  • het leren doen alsof,
  • de zelfexpressie,
  • de fysieke vaardigheden,
  • en het leren oplossen van problemen.

Conclusie

Te veel speelgoed kan dus zorgen voor een externe afleiding en minder interesse, waardoor je kind het ene speeltje al snel omruilt voor een ander.

 

Toch maar even grote kuis houden in die torenhoge speelgoeddozen van je kind?

Bron: Famme.nl. Beeld: GettyImages

Ook interessant:

Partner Content