Bloemen in bak: zo start je met een goede voorbereiding

Door De Redactie

De vroege lente is het ideale moment om je bloembakken klaar te maken voor de volgende bloemlading. Bloemen in  bak hebben namelijk iets meer onderhoud nodig dan die in een border, maar met enkele simpele trucjes en een beetje voorbereidend werk wordt dit een fluitje van een cent! 

Zonnestraaltjes en zachte briesjes, ein-de-lijk is de lente in het land! Ben jij van plan om dit jaar je vensterbanken te versieren met bloemen in bak? Heb je al enkele leuke ideeën om je tuin en voortuin op te vrolijken? Dan is een goede voorbereiding zeker belangrijk. Handjes uit de mouwen!

Drainage

Afvoergaten in de bodem zorgen ervoor dat het overtollige water kan wegvloeien.  Dit is belangrijk voor een optimale groei. Heeft je lievelingspot geen drainagegaten? Boor er dan enkele in of gebruik hem als sierpot en plaats er een andere pot (die wel voorzien is van de nodige gaten) in.

Leg op de bodem wat drainagemateriaal, zoals kiezeltjes, om ervoor te zorgen dat de gaten niet verstopt geraken. Een extra voordeel: het maakt de bak zwaarder, waardoor hij steviger op zijn plaats blijft staan bij stormweer.

Watervoorzieningen

Vul je bloembakken nooit volledig tot aan de rand met potgrond, maar laat nog enkele centimeters over. Hierdoor kan je de plantjes, die erin komen te staan, efficiënter gieten.

Met een schaal onder je pot voorzie je de bloemen van een waterreserve. Met zo’n onderschaal sla je twee vliegen in één klap: het overtollige water wordt opgevangen en wanneer je plant het nodig heeft, kan hij naar hartenlust drinken.

Investeer in goede potgrond

Kwalitatieve potgrond heeft een betere structuur, waardoor je planten beter zullen groeien. Ook zit er in deze grond vaak meer witveen, wat ervoor zorgt dat er meer water kan worden opgehouden en je minder vaak moet gieten. Tot slot bevat iets duurdere potgrond een beetje meststof die maakt dat je bloemen voldoende voeding krijgen.

Hou rekening met plantafstanden

In de winkel zien die plantjes er vaak nog klein uit, maar laat je niet vangen. Eens ze in je bak zitten, zullen ze groeien als kolen. Plant er daarom niet te veel in één bak. Om je een idee te geven: de gemiddelde plantafstand van eenjarige planten is zo’n 25 centimeter.

Wil je weten hoeveel plaats jouw favoriete bloemen nodig hebben? Vraag het dan gerust in het tuincenter! Een plant die genoeg plaats krijgt, zal zich beter ontwikkelen en rijker bloeien.

Beeld: Getty Images

Meer planten- en bloemenplezier lees je hier:

Partner Content