Deze onkruidverdelgers zijn vanaf nu verboden in België (maar zijn nog steeds te koop)

Deze onkruidverdelgers zijn vanaf nu verboden in België (maar zijn nog steeds te koop)
Little boys gathering vegetables on a farm

Sinds 19 juli is het in Vlaanderen officieel verboden pesticide met glyfosaat te gebruiken. De stof zou kankerverwekkend kunnen zijn. Een beetje verwarrend, want de producten zijn nog volop te koop in de winkel. Hoe zit het nu?

Wat is glyfosaat?

Glyfosaat is een onkruidbestrijdingsmiddel dat alle planten doodt en al tientallen jaren is toegelaten. Glyfosaat zit als werkzame stof in een heel aantal pesticiden. Een bekend voorbeeld is Roundup (die overigens foefelde met gezondheidsresultaten).

Bij het gebruik van glyfosaat bestaan er risico’s voor de gezondheid en het milieu. Wie het gebruikt moet altijd beschermende kledij en handschoenen aandoen maar uit onderzoek blijkt dat we dit vaker niet dan wel doen. Daarom besliste Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) dat het gebruik door particulieren in Vlaanderen verboden wordt.

De verkoop en het aankopen van de producten is overigens wél nog toegelaten. Waarom? Deze wetgeving is een federale bevoegdheid. En dat leidt uiteraard tot een absurde situatie. Het is niet duidelijk wat de oplossing hiervan zal zijn.

Nog zulke pesticiden staan?

Heb je nog restjes van deze onkruidverdelgers staan, breng ze dan binnen in het recyclagepark, bij het klein gevaarlijk afval.

Evenwaardige alternatieven?

Wil jij ook jouw tuin gifvrij houden? De Vlaamse milieumaatschappij zette een handige tool online om aan te tonen dat iedereen zijn tuin, oprit en terras pesticidenvrij kan onderhouden. Zeer interessant!

Of lees onze artikels!

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)