Populair: koken met onkruid – 3x gratis én gezonde ‘groenten’

Wij, Vlamingen, zijn bourgondiërs en geven traditioneel veel geld uit aan lekker eten en drinken. Maar soms vind je de lekkerste dingen gewoon gratis in de natuur (of aan de kant van de weg).

Steeds meer mensen verdiepen zich in wildpluk. En waarom ook niet? Brandnetels of paardenbloemen: we lopen er iedere dag voorbij, maar je kunt ze gerust gebruiken om mee te koken. Wil je uitpakken met iets speciaals? Trek je rubberlaarzen aan, ga naar buiten en probeer deze ‘groenten’ uit.

Een smoothie van…vogelmuur

Vogelmuur vind je het hele jaar door in weides, langs paden of op braakliggende terreinen. De zachte, maïsachtige smaak wordt beschouwd als een van de fijnste onder de wilde kruiden. Bovendien bevat de plant heel wat ijzer en vitamine C. Ideaal voor een gezonde smoothie.

20 Apr 2009 --- Chickweed (Stellaria media) flowering --- Image by © Nigel Cattlin/Visuals Unlimited/Corbis

Dit heb je nodig

  • Een handvol goed gespoelde vogelmuur
  • Een halve komkommer
  • Een geschilde appel
  • 1 eetlepel koolzaad- of olijfolie
  • zout, peper of suiker

Zo maak je de smoothie

Heel simpel! Doe alle ingrediënten in een blender en mix fijn. Kruid met peper, zout en eventueel een beetje suiker.

Zeeslakoekjes

Zeesla, een van de favoriete ingrediënten van sterrenchef Sergio Herman, kun je zomaar plukken langs onze Noordzee. De frisse, zilte smaak bevat zowat 20% eiwitten en veel calcium. Zeeslakoekjes worden in Wales als ontbijt geserveerd. Je maakt ze in een handomdraai.

ca. 1980-1996 --- Sea Lettuce --- Image by © Jacqui Hurst/CORBIS

Dit heb je nodig

  • 350 gram gespoelde zeesla
  • 175 gram havermeel

Zo maak je zeeslakoekjes

Laat de zeesla zachtjes koken tot een donkergroene massa. Roer die door het havermeel en bak er koekjes van in een pan. Heerlijk met een stukje gebakken spek en een zachtgekookt eitje.

Chips van kliswortel

Kliswortel is een neefje van de artisjok en dat proef je. Op de markt betaal je er soms 2 euro voor, afhankelijk van de grootte. Toch vind je de wortel gemakkelijk in de vrije natuur. Zoek naar de grote klis: je herkent ‘m aan de paarse klittebollen die aan je kleren blijven kleven. Omdat de wortel vol koolhydraten zit, is hij perfect om chips van te maken.

Burdock --- Image by © Tohru Minowa/amanaimages/Corbis

Dit heb je nodig

  • kliswortel
  • zeezout

Zo maak je kliswortelchips

Schil de kliswortel met een dunschiller en snij in flinterdunne plakjes. Bak vervolgens in hete olie in een wok of pan. Werk af met een snuifje zeezout.

Eet smakelijk!

Laat je nog meer inspireren!

Vorig artikel
De nieuwe erfwet: wat verandert er?
Volgend artikel
Dit is de lelijkste kleur ter wereld