Dit is waarom je koffiedik in je tuin moet gebruiken

Dit is waarom je koffiedik in je tuin moet gebruiken
Getty Images

Een tuin vol geur en kleur aanleggen en onderhouden is eigenlijk zo moeilijk niet. Hebben je planten en kruiden toch een duwtje in de rug nodig? Dan is dit misschien hét redmiddel, en je hebt het gewoon in huis liggen. 

Gebruik koffiedik en je planten groeien als kool

Zet je iedere dag een vers bakje troost op de ouderwetse manier? Gooi dan je koffiedik dat in de filter achterblijft niet weg, maar strooi het in je moestuin. En je planten groeien als kool.

Hoe dit komt? Er zit relatief veel stikstof, fosfor en kalium in. En dat zijn net de belangrijkste bestanddelen van mest voor je moestuin. Nog een ander voordeel: het ‘stinkt’ veel minder dan koemest.

Nóg meer voordelen

Slakken houden niet van koffie, want het is een echte gifstof voor hen. De geur vinden ze verschrikkelijk. Wormen daarentegen weten het goedje wél te pruimen, maar dat is net goed, want ze zorgen voor de bemesting en beluchting van de grond.

Nog niet honderd procent overtuigd? Dan gooien we daar nog graag een laatste pluspunt bovenop: je planten krijgen er een mooier kleurtje door.

Opgelet

  • Bewaar je koffiefilters met gruis niet té lang, want ze gaan snel schimmelen.
  • Gooi geen massa koffiedik op je planten, anders heeft het een vertragend effect op de wortelgroei en te veel cafeïne kan de verspreiding van goede bodembacteriën tegenwerken.

Een lekker kopje koffie bij aanvang van de dag en een moestuin die volop in bloeit staat: win-win!

Nog meer artikels voor groene vingers:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)