Getty Images

Minder verbruiken in je keuken: 10 handige tips

Door De Redactie

Wil je ook proberen energie besparen of zou je graag bewuster omgaan met je verbruik? Dan helpen deze handige tips je alleszins flink op weg. Minder verbruiken hoeft echt niet zo moeilijk te zijn!

Minder verbruiken? Dat doe je zo:

1. Wees zuinig met water

Je kunt telkens 1 tot 2 liter water besparen door de kraan dicht te draaien als je je handen wast of je tanden poetst.

Wist je dat een kraan die een jaar lang vijf druppels water per minuut lekt, gelijk staat aan een verlies van 1000 liter leidingwater? Repareer een druppende kraan dus meteen!

2. Veggie day

Vegetarisch voedsel is de meest milieuvriendelijke optie, dus waarom zou je niet een keer per week een vegetarische maaltijd inplannen? Met linzen, bonen en seizoensgroenten kun je heerlijke maaltijden bereiden.

De lekkerste vegetarische receptjes vind je hier.

3. Slimme keukenindeling

Door de hitte van een oven of microgolfoven moeten de koelkast en vriezer meer energie verbruiken om de temperatuur laag te houden. Door heel eenvoudig een kast tussen deze apparaten te plaatsen kun je dit probleem verhelpen. Kan dit niet? Kies dan voor een doorgedreven isolatie tussen beide apparaten.

Plaats je koelkast en diepvriezer ook minstens 5 cm van de muur. Heb je inbouwtoestellen? Zorg dan voor een verluchtingsrooster boven- en onderaan.

4. De ideale temperatuur

De ideale temperatuur voor een diepvriezer is -18°. Elke graad lager kost je 5% extra verbruik. De koelkast houd je best op een temperatuur van 4° tot 6°.

Ontdooi je diepvriezer ook regelmatig. Een ijslaag zorgt er namelijk voor dat het vriesvermogen vermindert, en het energieverbruik stijgt. Hoe je dat doet, lees je hier.

5. Laat het niet te heet worden

Inductiekookplaten zijn sneller en energiezuiniger dan traditionele en keramische kookplaten. Alleen de pannen worden verhit, en niet de kookplaat zelf. Zo verspil je minder hitte, vooral als je met de deksel op de pan en met het juiste formaat pan kookt. Bij gebruik van inductie ontstaat de warmte direct in de bodem van de pan en in de inhoud ervan. Bovendien koelt de zone snel af wanneer je de pan verwijdert. Da’s niet alleen ecologisch, maar ook nog eens veilig met kleine kinderen in de buurt.

6. Op ieder potje past een dekseltje

Let erop dat de pannen goed op de kookzone van het kooktoestel passen. Als de pannen te klein zijn, gaat er veel energie verloren.

Zet ook altijd een deksel op je kookpot en gebruik een deksel dat goed afsluit. Zonder deksel gebruik je tot drie keer meer energie.

  • Als je elektrisch kookt, is het belangrijk om potten en pannen te gebruiken met een vlakke bodem, die mooi op de kookplaat passen.
  • Als je op een gasfornuis kookt, zorg dan dat de vlam niet buiten je kookpot of -pan reikt. Anders verlies je veel energie.

7. Sorteren moet je leren

Sorteren van afval heeft verschillende voordelen. Het bespaart in de eerste plaats grondstoffen en energie. Voor de winning van grondstoffen en de productie van nieuwe materialen is meestal veel meer energie nodig dan voor hergebruik van oude materialen. Hoe meer we sorteren, hoe meer we kunnen recycleren en hoe minder er verloren gaat!

8. Groen poetsdoekje

Gemorst tijdens het koken? Gebruik een microvezeldoek in plaats van keukenpapier. Die kun je wassen en steeds opnieuw gebruiken. Beter voor het milieu én je portemonnee!

9. Laat de vaatwasser het werk doen

Water én energie besparen? Kies dan voor de vaatwasser in plaats van met de hand afwassen. Pas op: zet de vaatwasser pas aan als die helemaal gevuld is. Woon je alleen? Dan kan met de hand afwassen energiezuiniger zijn, omdat je minder afwas hebt. Ook als je met de hand afwast, wacht je best tot je genoeg afwas hebt voor een grote afwasbeurt.

10. Duurzaam (drink)water

Door flessenwater in te ruilen voor kraanwater bespaar je geld. Als je 1 liter water per dag drinkt en voor kraanwater kiest in plaats van flessenwater, dan bespaar je zo’n €320 per jaar! Daarbovenop is het ook goed voor onze planeet, want er is geen verpakking of transport nodig om het bij je thuis te krijgen. En wees gerust, ons kraanwater wordt sterk gecontroleerd, zowel door de waterbedrijven als onafhankelijke laboratoria. Kraanwater moet aan 67 kwaliteitseisen voldoen in ons land.

Bron: Fluvius, Vlaanderen.be, Radio 2, kraanwater.be


ENERGIE BESPAREN? ZO PAK JE HET AAN: ONTDEK HIER ONZE TIPS!


Las je deze tips al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content