© Getty Images

Gaten in je sokken voorkomen? 7 makkelijke tips

Door Sara Dekens

Warme sokken, vrolijke kousen, sportsokken of praktische enkelkousjes. Je hebt tegenwoordig voor elke gelegenheid een perfect paar sokken. Wil je gênante momenten vermijden als je je schoenen uittrekt, dan draag je best zorg voor je kousen. Met deze makkelijke tips voorkom je gaten in je sokken.

Tips om gaten in je sokken te voorkomen

1. Koop kwalitatieve sokken

De meeste mensen kopen graag veel sokken voor een lage prijs, zonder stil te staan bij de kwaliteit. Kwalitatieve sokken zijn inderdaad wat duurder, maar ze gaan dan ook langer mee. Het belangrijkste is het materiaal van de sokken. Katoen blijft bijvoorbeeld lang mooi en absorbeert vocht goed. Polyamide en polyester zijn vormvast, waardoor de vorm van je sok mooi blijft, maar je houdt er best rekening mee dat ze heel weinig vocht opnemen. Kies liever voor een combinatie van deze twee materialen met katoen of wol.

2. Verzorg je voeten

Het klinkt logisch, maar veel mensen staan er niet bij stil dat het eelt op hun voeten of een scherpe teennagel een invloed heeft op de slijtage van hun sokken. Verzorg je je voeten goed, dan gaan je sokken ook langer mee. Win-win!

3. Koop de juiste maat

Wist je dat veel mensen hun sokken aan de krappe kant kopen? Als ze dan ook nog wat krimpen, dan krijg je sneller last van gaten in je sokken. Omdat ze aan de kleine kant zijn, belast je het materiaal door ze uit te rekken.

Ook de maat van je schoenen is belangrijk. Als deze krap zitten, ontstaat er ook hierdoor druk op je sokken. Zijn ze te groot, dan ontstaat er wrijving omdat je voet ruimte heeft om te schuiven. Het gevolg? Sokken die sneller verslijten!

4. Trek niet te hard aan je sokken

Heb je ook de neiging om goed hard aan je sokken te trekken? Niet doen. De hiel van je sok hoort ook aan de hiel van je voet te zitten. Door hard te trekken ga je het stuk vooraan te hard belasten waardoor er gaten kunnen ontstaan.

5. Kies sokken met versteviging

Om bovenstaand probleem te vermijden koop je liefst kousen met een versteviging bij de hiel en de tenen. Die gaan zeker een stuk langer mee!

6. Stop je sokken niet steeds in de droogkast

Droog je sokken liefst niet in de droogkast, maar kies voor de waslijn of het droogrekje. In de droogkast verslijten je sokken nu eenmaal sneller.

7. Loop niet enkel op je sokken

Binnen zonder schoenen op je sokken lopen is fijn, maar wist je dat je sokken hierdoor ook sneller verslijten? Trek binnen liever pantoffels over je sokken aan.

Bronnen: sokkenenzo.nl, solitsocks.nl, sokken.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content