© Getty Images

Daarom gebruik je best een waszak in de wasmachine

Door Sara Dekens

Je wast op lage temperatuur en kiest een ecoprogramma om je wasmachine op een zo duurzaam mogelijke manier te gebruiken. Maar wist je dat ook een waszak kan helpen? Die helpt namelijk om de microplastics die vrijkomen tijdens het wassen tegen te houden. Heb jij er al eentje?

Een groot deel van de kleding die je vandaag kunt kopen is gemaakt van synthetische stoffen die microplastics bevatten. Denk maar aan polyester, nylon of fleece. Tijdens het wassen kunnen deze microfibers van slechts een halve millimeter groot vrijkomen en zo in de zeeën en daarmee ook in onze voedselketen terechtkomen. Helaas houdt je wasmachine of de afvalwaterzuiveringsinstallatie deze microscopisch kleine deeltjes niet tegen.

Gebruik een waszak

Een waszak is ook van plastic gemaakt, maar in het geval van de Guppyfriend gaat het om een heel sterke soort die je kunt recycleren en bovendien zelf geen microplastics loslaat. Deze waszak vangt 99% van de plastic vezels die loskomen op, zodat ze niet in het afvalwater terechtkomen. Daarnaast beschermt de zak ook jouw kleding. Omdat er minder vezels vrijkomen, blijft je kledij namelijk langer mooi. De zak is voldoende groot (50×74 cm) om een heel deel van je synthetische kleding in te stoppen. Past het er niet allemaal in, kun je twee zakken gebruiken.

Moeilijk is het dus niet, al moet je achteraf wel handmatig de achtergebleven vezels uit de zak halen en bij het afval gooien. Een wondermiddel is het jammer genoeg niet. Je gooit de microplastics nog steeds in de vuilnisbak waardoor ze later verbrand worden. Het goede nieuws is dat ze in ieder geval niet in de oceaan terechtkomen en alle beetjes helpen! Bovendien doet het gebruik van de zak je stilstaan bij de problematiek en wordt een deel van de opbrengst van de verkoop van de Guppyfriend ingezet voor onderzoek naar microplastics.

Guppyfriend waszak (A.S. Adventure, € 29,95)

Een waszak helpt, maar nog beter is het om het probleem bij de bron aan te pakken. Heb je nieuwe kleding nodig, kies dan voor materialen die geen microplastics bevatten. Ga je voor natuurlijke materialen als biologisch katoen, linnen, bamboe of hennep, dan weet je dat je goed zit.

Nog enkele tips

  • Was minder frequent. Je kleding even buiten hangen is vaak al voldoende!
  • Was kouder. In de meeste gevallen is wassen op 30 graden goed genoeg.
  • Kies een lager toerental. Synthetische kleding droogt heel snel, dus lang en hevig zwieren is hier niet nodig.
  • Koop liefst vloeibaar wasmiddel op basis van natuurlijke ingrediënten zonder microplastics. Gebruik niet te veel wasmiddel! Dit kan je kledij beschadigen en is bovendien slecht voor het milieu.

Bronnen: hetzerowasteproject.nl, zerplastics.nl, guppyfriend.com

Ook interessant voor jouw wasroutine:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content