Getty Images

Goeie vraag: kun je zelf ontsmettende handgel maken?

Door het coronavirus is er een ware stormloop ontstaan op ontsmettende handgel. Veel apotheken en warenhuizen zitten dan ook zonder, en op het internet circuleren er woekerprijzen. Is zo’n desinfecterende gel zelf maken dan een goed idee?

Homemade handgel

Alcohol, aloë vera en lichaamsolie: meer zou je niet nodig hebben om een huis-, tuin- en keukenhandgel te fabriceren. Op het internet vind je tal van recepten om zelf aan de slag te gaan, maar werken die dan wel even goed en ontsmettend, en wat zijn de risico’s?

Te veel, te weinig

Het antwoord is dat je het maken van handgel toch beter overlaat aan de professionals.  Waarom?

  • Gebruik je een te lage concentratie, dan desinfecteer je niets, maar denk je wél goed bezig te zijn.
  • Bij een te hoge concentratie kan je huid flink gaan afzien en irriteren.
  • Ook de plek waar je de handgel maakt, zoals de keuken of badkamer, is waarschijnlijk niet hygiënisch genoeg om een desinfectiemiddel te produceren dat voldoet aan alle voorschriften.

Een homemade handgel kan zeker niet onnoemelijk veel kwaad, maar heel veel nut heeft het niet, want voor een echt ontsmettende gel heb je een alcoholpercentage nodig van 70 à 80%. Wachten op de volgende bestelling dan maar? Tip: je handen grondig wassen met gewone zeep helpt trouwens ook al heel goed!

Lees verder:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content