Opruimen met kinderen? Fluitje van een cent!

Opruimen met het hele gezin? Geen onmogelijke taak! En het hoeft helemaal niet chaotisch te worden. Dankzij deze ideetjes wordt schoonmaken met je kinderen echte qualitytime.

Samen door de was

Je was sorteren kun je makkelijk met je kleine uk doen. Maak er een spelletje van. Leg alles eens soort per soort. Kleur per kleur. Je kind leert heel wat bij op vrij korte tijd. Natuurlijk gaat het sneller als je alles zelf sorteert, maar snel is niet altijd zo gezellig. Toch?

Waterpret aan de ramen

Hebben je ramen dringend een sopje nodig? Dan is dit een ideale activiteit om met je kinderen te doen. Met het zonnetje op jullie bolletje, nog zo gezellig! Laat je kinderen even kliederen met het water en laat ze dan alvast aan het volgende raam beginnen, terwijl jij de afwerking doet. Voor je het weet is de namiddag voorbij.

Kaartjes vol taakjes

Schrijf een tiental kleine taakjes op en stop ze in een kom. Laat de kinderen elk twee of drie taakjes trekken. Maak er dan een wedstrijdje van. Degene die het eerst z’n taakjes goed afwerkte, mag in het weekend bijvoorbeeld een film uitkiezen. Zorg er natuurlijk wel voor dat de taakjes evenwaardig zijn, om pruillipjes te vermijden.

Alles een plaatsje

Is de kamer van je kinderen ook vaak een puinhoop? En ga jij er meestal zelf met de borstel door? Laat dan deze taak langzaam maar zeker aan je kinderen over. Spreek af dat ze regelmatig even snel door hun kamer gaan en dat ze alles zelf een plaatsje geven. Zo leer je hen dat hun kamer ook echt het plekje is waar ze zélf hun verantwoordelijkheid voor moeten nemen.

Ieder z’n spullen

Voor veel kinderen is schoonmaken iets voor mama en papa. Geef daarom je kinderen hun eigen schoonmaakspulletjes. Een simpele stofdoek, een stoffertje en blik. Het leert hen dat ze op alle vlakken een deel zijn van het gezin.

Bron: Vrolijk huishouden – doorbreek de dagelijkse sleur met De Huishoudcoach van Els Jacobs – Beeld: Getty Images

Doe je mee met onze Happy Home Challenge? Samen maken we ons huis in 21 dagen helemaal lentefris. Klik hier om je in te schrijven en ontvang onze gratis Happy Home kalender om je op weg te helpen.

Partner Content