Het effect van sterilisatie op je kat: “Opletten met voeding”

Sterilisatieplicht bij katten is sinds april 2018 verplicht in België. Dat bijna 9 op de 10 hieraan voldoet is dan ook goed nieuws om de (zwerf)kattenpopulatie en het bijhorende leed tegen te gaan. Maar wist je dat je kat andere behoeftes heeft na sterilisatie?

Driekwart van de Belgische katten krijgt geen perfect aangepaste voeding

Slechts 24 procent van alle Belgische katten krijgt aangepaste voeding die specifiek is afgestemd op hun gezondheid, leeftijd en ras. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ipsos. Ook wanneer je kat gesteriliseerd is, moet je op enkele belangrijke zaken letten en dat is iets wat veel kattenbaasjes over het hoofd zien.

Effecten van sterilisatie

Sterilisatie heeft best een grote impact op een kat:

  • katers worden aanhankelijker en minder territoriaal,
  • kattinnen worden rustiger en hebben een sterk verminderd risico op melkkliertumoren.
  • Maar belangrijker: hun levensverwachting verdubbelt ten opzichte van hun niet-gesteriliseerde soortgenoten.
  • Daarnaast is er een verhoogde kans op overgewicht: gesteriliseerde katten hebben sneller honger, maar tegelijk is hun metabolisme een stuk trager en hebben ze minder zin in beweging.
  • Ook is er een verhoogde kans op problemen met urinewegen en de vacht.

Kattenzorgen

Eén op drie katten kampt dan ook met terugkerende gezondheidsproblemen. Vooral de spijsvertering, tanden, ogen, urinewegen en de vacht/huid creëren kopzorgen bij de baasjes. Stuk voor stuk problemen die deels voorkomen kunnen worden door de juiste voeding.

Prof. Dr. in dierengeneeskunde Myriam Hesta van UGent:

  • “Katten eten van nature vele kleine maaltijden, maar gesteriliseerde katten laten minder resten over dan niet-gesteriliseerde dieren. Ze hebben bovendien een lager metabolisme en zijn minder actief. Dit kan dus makkelijk leiden tot overgewicht en obesitas wanneer de voeding en de manier van voeden niet wordt aangepast.
  • Obesitas is een ziekte die op zijn beurt weer aanleiding kan geven tot andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld suikerziekte.
  • De voeding en manier van voeden aanpassen onmiddellijk na de sterilisatie is dus de boodschap, want deze wijzigingen treden ook direct na de operatie op.”

Voederpuzzels en andere trucjes

Naast aangepaste voeding en het geven van de juiste hoeveelheid is ook de manier waarop je je kat voedt zeer belangrijk.

Prof. Dr. Myriam Hesta:

  • “Bij katten die van nature een beetje lui zijn, kunnen we de voeding gebruiken om ze actiever te laten worden. Dat kan door een deel van de korrels bijvoorbeeld te verstoppen in huis of door ze één per één te gooien, waardoor de kat zich moet verplaatsen om te eten.
  • Daarnaast is het ook belangrijk om de etenstijd te verlengen door gebruik te maken van voederpuzzels die je kunt kopen. Je kunt zo’n zaken ook zelf maken door bijvoorbeeld korrels te verstoppen in lege wc-rolletjes, doosjes om ijsblokjes te maken, enzovoort.  De bedoeling is hier dat de kat de voeding er eerst met het pootje moet uithalen voordat ze het kan opeten. Je kunt starten met vrij makkelijke puzzels en nadien naar wat moeilijkere puzzels overschakelen.”

Welke voeding het beste past bij jouw kat, vraag je het best aan je dierenarts.

Nog meer huisdieren-weetjes:

Beeld: Getty Images

Partner Content