Je hond verzorgen in de winter? Dat doe je zo

Door Celine Werner

De koude temperaturen beïnvloeden niet alleen ons welzijn, maar ook honden hebben er last van.  

Gevoelige poten, ademhalingsproblemen — althans bij de honden met korte neusjes — en viervoeters die zich pijn doen door een gladdere ondergrond,… de winter kan soms een vervelende periode zijn voor onze trouwste vrienden. Maar met deze onderstaande tips kun je ze heel wat kommer en kwel besparen.

Zo wordt het een aangename winter voor jouw hond

Maak het lekker warm binnen 

Bij hele koude temperaturen is het aangeraden om je hond zoveel mogelijk binnen te houden, zeker ‘s nachts. Let er ook op dat het in huis nog aangenaam warm blijft (niet lager dan 20 graden). Maak het wel niet té warm in huis, want een te groot verschil met de buitentemperatuur is allesbehalve goed voor je hond.

Neem een kortere wandelroute 

Probeer jullie normale wandelroute wat in te korten, om onderkoeling te vermijden.

Wassen en drogen na de wandeling 

Opgelet voor strooizout! De kussens van hondenpootjes voelen hierdoor pijnlijk aan en bovendien kunnen er wondjes en irritaties door ontstaan. Was en droog z’n poten dus altijd na jullie dagelijkse uitje.

Opletten voor antivries 

Gebruik een ouderwetse krabber om je autoruiten weer ijsvrij te krijgen. Antivries is doeltreffend, maar je hond kan ervan nippen en dat is natuurlijk slecht voor je lieve viervoeter.

Houd rekening met het ras 

Sommige rassen kunnen goed tegen de kou, andere dan weer een pak minder. Doe dus de nodige research over jouw dier om te weten in welke mate je hem bescherming moet bieden.

Een trui of jas 

Mensen denken vaak dat hun huisdier beter tegen het frisse weer kan dankzij hun vacht, maar niets is minder waar. Een jas of trui lijkt misschien bizar, maar het kan wel de nodige warmte bieden die jouw hond net nodig heeft.

Een halsband en microchip 

Honden zijn sneller gedesoriënteerd als het sneeuwt, waardoor je ze mogelijk uit het oog kunt verliezen. Daarom is het uitermate belangrijk dat je ze van een halsband en microchip voorziet.

Vermijd bevroren oppervlaktes  

Soms wagen ze zich maar al te graag op dergelijke oppervlaktes, maar er is geen garantie dat het ijs jouw hond kan dragen. Een gladde ondergrond kan bovendien ervoor zorgen dat je hond zich bezeert, zeker voor oudere beestjes of honden met artritis. Erg voorzichtig zijn dus!

Goed eten om zich warm te houden 

Als je dier veel buiten zit tijdens de winterdagen, zal hij iets meer eten moeten krijgen, omdat hij dan meer energie verbruikt. Klinkt logisch, toch?

Voldoende water drinken 

Ook bij koud weer moet je hond voldoende drinken. Kijk dus regelmatig eens na of z’n bakje niet leeg is, en of het water niet bevroren is.

Verstopte putten 

Putjes in de grond kunnen goed verstopt zitten door de sneeuw, kijk daarom goed uit waar jullie lopen. Want je hond kan zich zo weleens behoorlijk pijn doen.

Voorbereiding is cruciaal  

Kondigen ze extreme weersomstandigheden aan? Wees dan voorbereid, en haal voldoende voeding en eventueel ook medicatie in huis.

Bron: countryliving.com – Beeld: gettyimages.be 

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content