© Getty Images

In 5 stappen naar een energiezuinig huis

Door Diny Thomas

Ooit al gehoord van BENOveren? Dat is beter renoveren, of simpelweg je huis energiezuinig(er) maken in slechts vijf stappen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en je comfort. 

Deadline 2050

Tegen 2050 moet elk huis in Vlaanderen een energielabel A hebben. Ambitieus, want bij een meting begin dit jaar voldeed nog geen vier procent van de drie miljoen woningen en appartementen aan de strenge eisen. Al willen wel meer en meer mensen investeren in een energiezuinige renovatie. En dan is benoveren een goed idee.

In slechts vijf stappen, die je in één keer kunt doen of over meerdere jaren, maak je je huis energiezuinig. Zonder aan comfort in te moeten boeten!

Stap voor stap naar een energiezuinig huis

1. Het dak

Wist je dat maar liefst dertig procent van de warmte in huis ontsnapt via het dak? Hoog tijd om goed te isoleren. Als je een hellend dak hebt, kan dat zowel aan de binnen- als de buitenkant. Heb je een plat dak? Dan isoleer je best enkel langs buiten.

2. De muren

Klaar met het dak? Dan is het tijd om de muren aan te pakken. Die kun je op drie manieren isoleren: langs buiten of langs binnen, of je kunt de spouw opvullen. Eens het dak en de muren helemaal klaar zijn, verlies je de helft minder warmte en hou je de warmte beter binnen deze winter. Ideaal!

3. Het schrijnwerk

Het schrijnwerk omvat de ramen, deuren en de garagepoort. Het beste wat je kunt doen is alles vervangen door duurzame profielen en hoogrendementsbeglazing. Zeker als die al meer dan tien jaar oud zijn. Een hele investering, maar het loont!

4. De vloer

Wat veel mensen vergeten, is de vloer. Heb je een kelder? Dan kun je je vloer makkelijk van onderaf isoleren. Zoniet, dan heb je wel wat meer werk. Je kunt je vloer uitgraven of de isolatie tussen de draagvloer en de vloerbekleding leggen. Kappen en breken is dus gelukkig niet meteen nodig.

5. De technieken

Alles goed geïsoleerd? Dan is het tijd om de technieken onder de loep te nemen. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, het vervangen van lampen …

Wist je trouwens dat de overheid je beloont voor alle energiezuinige ingrepen die je doet met tal van premies? Vergeet zeker niet na te gaan of je er recht op hebt. Dat kun je op termijn toch een mooie som opleveren.

Bronnen: HLN, Fluvius

Renoveren? Lees dan zeker verder op LIBELLE.BE/RENOVEREN.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content