Is je matras aan vervanging toe? Zo weet je het

Door Celine Werner

Een derde van je leven breng je in je bed door, dus is investeren in een goede matras zeker geen overbodige luxe. Maar vanaf wanneer is deze eigenlijk aan vervanging toe?

Over het algemeen geldt dat je ‘m ongeveer acht jaar kunt gebruiken. Maar soms verslijt deze net iets sneller, of in ideale omstandigheden gaat hij zelfs nog langer mee. Door te letten op de onderstaande signalen weet je wat er jou wel of niet te doen staat:

Je matras vervangen: dé signalen

Rug- en nekpijn

Een matras dient jou te ondersteunen op de juiste plekken. Maar van zodra hij wat ouder is, gaat hij jou minder ondersteuning bieden, met alle gevolgen van dien.

Slecht slapen

Kun je de slaap maar niet vatten? Dan ligt het misschien niet aan jou, maar aan wat er onder je ligt. Hoe je dit kunt checken? Ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan kun je er nog even mee door.

De vorm is eruit

Deuken op de plekken waar je ligt? Tijd voor een nieuwe!

De matras veert niet terug

Dit hangt samen met het eerste puntje! Wanneer je druk zet op een matras, hoort deze terug te veren, zodat het lichaam op de juiste manier ondersteund wordt. Is dit niet het geval, dan is hij aan vervanging toe.

Vieze luchtjes en vlekken

Mensen zweten nogal wat af tijdens het slapen. En dat zweet kan op een bepaald moment door je hoeslaken en molton lekken, waardoor het op je matras terechtkomt. Wanneer dit opdroogt, ontstaan er kringen en lelijke vlekken. Probeer je matras dus zoveel mogelijk te luchten en schoon te maken. Maar als dit niet meer werkt, is het hoog tijd om een kersvers exemplaar in huis te halen.

Bron: elle.com – beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content