Getty Images

Waarom krabt je kat aan de zetel (en hoe leer je het af?)

Het kan erg frustrerend zijn als je je kat voor de zoveelste keer aan de zetel ziet krabben. Maar kun je het afleren? En waarom doet je kat dit? 

Waarom krabben katten aan de zetel?

1. Nagels en geurtjes

Katten krabben om verschillende redenen, maar ze willen vooral hun nagels onderhouden en hun geuren afzetten, dankzij de geurklieren aan hun voetzooltjes. Ze doen dit op specifieke plaatsen, die we moeilijk of niet kunnen verplaatsen. Ze zullen bovendien sneller voor een zetel kiezen, omdat ze onze geur daar ook waarnemen.

2. Stress ontladen

Daarnaast zullen de diertjes ook krabben om stress te ontladen, zowel positieve als negatieve stress. Kom je thuis en is je kat blij je te zien? Dan is de kans erg groot dat ze ook even haar nageltjes in je meubels zal zetten. Maar komt een nieuwe buurtkat even door het raam kijken en is je kat hierdoor gefrustreerd? Dan zal ze ook sneller gaan krabben.

4. Hier is het veilig

Nog een reden waarom katten maar wat graag hun pootjes in onze meubels zetten: door ergens aan te krabben, geven de diertjes aan dat het er veilig is. Zowel de geur als het zicht op hun eigen ‘stempel’ zorgt er dus voor dat je dier voor zichzelf een veilige omgeving creëert.

Wat kun je eraan doen?

Hou vooral in je achterhoofd: je kat krabt niet om je uit te dagen. Het is natuurlijk gedrag, dus het heeft weinig zin om dit te proberen afleren. Maar je kunt wel proberen het gedrag te veranderen. Probeer de volgende tips uit en dan kun je tot een heel ander resultaat komen.

Tips om je kat af te leren aan de meubels te krabben

  • Geef de kat een alternatief. Katten hebben zowel verticale als horizontale krabplaatsen nodig. Zorg dus voor voldoende krabmogelijkheden.
  • Plaats het alternatief dicht in de buurt van de krabplaats. Een klein krabpaaltje in de buurt van je zetel kan bijvoorbeeld al een oplossing zijn.
  • Zoek naar het favoriete materiaal van je kat. Er bestaan krabmeubels van karton of kies voor een gewone kokosmat.
  • Kies voor krabmogelijkheden op verspreide plaatsen in huis. Vooral in doorgangen en in de buurt van meubels waar de kat snel geneigd is om te beginnen krabben.
  • Een dure krabpaal in de verste uithoek van je kamer is geen goed idee. Zorg voor een aantal krabplaatsen, verspreid over je woning. Een krabpaal probeert bovendien alles te combineren: het moet voor je kat een schuilplaats, krabplaats en slaapplaats zijn. Ook dat is geen goed idee. Je kat zal hiervoor verschillende plaatsjes in je woning zoeken.
  • Zorg dat je ook voldoende grotere krabpaaltjes hebt. Je kat moet zich goed kunnen uitstrekken terwijl ze krabt.
  • Wil je kat niet krabben aan een krabpaal? Dan kan dat wel eens komen door het touw dat er vaak rondgedraaid zit. Het touw heeft horizontale groeven, wat een beetje tegen de natuurlijke voorkeur van de kat ingaat. Probeer het dus eens met verticale groeven, door bijvoorbeeld een houten plankje aan de muur te bevestigen.

Met dank aan kattencoach Ellen Meysmans.

Nog meer kattenweetjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content