© Getty Images

Koffievlekken verwijderen: 5 efficiënte tips

Door Sara Dekens

Je herkent het vast wel: je hebt jezelf net een heerlijk kopje koffie ingeschonken, maar voor je het weet belandt er een scheut op je nieuwe blouse. Geen paniek! Koffievlekken verwijderen is gelukkig niet zo moeilijk.

Snel zijn is de boodschap

Het is even schrikken, maar wees gerust, koffievlekken zijn doorgaans makkelijk te verwijderen. De algemene regel: wees er snel bij!

Heb je net gemorst op je kledij? Probeer het dan zo snel mogelijk te spoelen met koud water. Geen enkel probleem als je thuis bent, maar niet evident als je op een terrasje zit of op bureau. In het laatste geval wekt deppen met bruisend water of een beetje zout op de vlek strooien prima als noodoplossing.

Koffievlekken verwijderen: de beste manieren

1. Koud water

De allereerste stap: laat voldoende koud water door de vlek stromen. Niet meteen gaan schrobben als een gek, maar gewoon het water zijn werk laten doen.

2. Ossengalzeep

Ossengalzeep is een prima biologisch afbreekbare vlekverwijderaar en werkt ook voor koffievlekken. Wrijf de vlek met ossengalzeep in, spoel met warm water en steek het daarna in de wasmachine.

Tip: wrijf vanaf de buitenkant van de vlek in een cirkelbeweging naar het midden toe. Zo vermijd je dat je de vlek groter maakt.

3. Baking soda

Baking soda of natriumbicarbonaat heeft veel handige toepassingen, maar het werkt ook prima om een koffievlek uit je kledij te krijgen.

  • Maak je kledingstuk nat en strooi wat baking soda over de vlek.
  • Laat het een tijdje intrekken en wrijf het daarna schoon met een droge doek.
  • Verwacht niet dat de vlek meteen helemaal verdwenen is, maar ze is wel een stuk minder fel geworden.
  • Nadien gewoon de wasmachine in!

4. Koffievlekken verwijderen met azijn

Niet meteen de meest welriekende oplossing, maar wel efficiënt. Neem een doek doordrenkt met azijn om de vlek te behandelen. Je kunt er ook voor kiezen om het kledingstuk een nachtje te laten trekken in een oplossing van drie delen azijn en één deel koud water voor je ‘t in de wasmachine stopt.

5. Babydoekjes

Misschien een vreemde tip, maar babydoekjes kunnen erg nuttig zijn in huis. Ook als je koffie hebt gemorst bijvoorbeeld. Is de vlek nog vers en niet ingedroogd? Dep de vlek dan schoon met een babydoekje. Dat zal de vloeistof absorberen en zo de vlek al voor een stuk verwijderen.

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content