Het vriest dat het kraakt: de beste tips in en rond je huis

Het vriest dat het kraakt: de beste tips in en rond je huis
Frost on faucet, water tap, Switzerland on a winter morning in an allotment garden.

Koning Winter hakt er goed in deze week. Met temperaturen amper boven het vriespunt zijn we dus maar beter goed voorbereid. Dacht je hier al aan?

Tuintips

+5 °C

Dat is de alarmgrens voor citrusbomen, oleander en agapanthus. Zorg dat ze binnen staan!

Antivriestip!

Laurier en olijf trek je een plantenjas aan zodra de temperatuur onder -5°C daalt. Zeker jonge planten, die zijn oh zo gevoelig. Jij zet dan toch ook een muts op?

-10°C?

Schiet dan in actie en…

  • Verzamel je planten: samen hebben ze het warmer dan alleen
  • Zet ze op het warmste plekje van je terras, uit de noordoostenwind.
  • Pak alles samen in met bubbeltjesplastiek, een vliesdoek (die vind je in het tuincentrum) of een oud deken.

Schaaltjes weg

Niet de kou, maar vocht is de grootste plantenkiller. Haal alle onderschaaltjes weg, maar blijf je planten wel voldoende water geven. Na een week van koude, uitdrogende oostenwind, hebben ze wel weer extra water nodig, zeker buxus in pot.

Sssst…

… de egels slapen nu heel diep. Ze liggen onder de bladeren en takjes, dus wacht nog even met afval te ruimen. Die lange winterdut duurt overigens nog tot einde maart.

Leg een dik pak bladeren over je moestuinbak

Door een warm bladerdeken blijven je kiemen, zaden en planten beter beschermd tegen de vrieskou.

Thuistips

Bescherm de waterleidingen

  • Controleer of leidingen die je in de winter nauwelijks gebruikt volledig zijn leeggelopen en afgesloten. Vergeet zeker de tuinkraan niet!
  • Zorg dat de temperatuur in ruimtes met leidingen, kranen en meters nooit onder de 7°C zakt en laat de binnenhuistemperatuur nooit onder de 16°C komen. Je kunt leidingen op tochtige plekken waar de wind er goed bij kan, ook inpakken met speciale folie of kranten om ze te beschermen tegen de vorst.
  • Leidingen op buitenmuren of in de tuin scherm je best goed af.

 

Dicht tochtgaten

Maak kieren en gaten dicht met tochtstrips. Zo kun je heel wat besparen op je energiefactuur. Tochtgaten vind je bij slecht sluitende ramen en deuren, veranda’s en kattenluiken. Zijn er ramen die je regelmatig openzet om te luchten? Maak de kieren dan dicht met krantenpapier.

Radiatoren

Ontlucht tijdig je radiatoren. Als je radiator onderaan warm is en bovenaan koud, dan is het tijd om te ontluchten. Check meteen ook of er nergens beschadigingen of roestvlekken te vinden zijn.

Toilet

In slecht geïsoleerde of oudere huizen kan de toiletpot kapotvriezen. Zeker als het wc-raampje op een kiertje staat en op het oosten ligt. Wat zout in de hals van de pot (en ook in de afvoer van het fonteintje) voorkomt dat alles kapotvriest. Trek eerst nog even door, zodat het reservoir leeg is. Tap ook hier de waterleiding af.

Op aanraden van Vogelbescherming Vlaanderen, lees zeker even dit:

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)