Mama, ik wil een huisdier

Door De Redactie

Je kinderen hebben de knoop doorgehakt; ze willen een hond en zij wil een kat. Of een hamster. Of een schattig konijntje. Of een kanarievogel. Terwijl jij enkel een hoop werk, allergieën of praktische problemen ziet, vergeet je dat het houden van een huisdier ook goede kanten heeft!

In België heeft 1 op de twee gezinnen een huisdier. In bijna de helft van de gevallen is dat een hond of een kat. Maar meestal zijn er meerdere huisdieren; 2,3 om precies te zijn! Sommige mensen gaan dan weer op zoek naar een origineler huisdier; een fret, een leguaan, een slang of een vogelspin. Maar deze diersoorten passen zeldzaam binnen de doorsnee binnenhuisinfrastructuur. Een doordachte keuze maken is dus de boodschap!

Als het op huisdieren aankomt, denken volwassenen vaak aan de praktische problemen. Wie gaat het beest eten geven of uitlaten? Welke kosten gaat het meebrengen? Wat doen we ermee als we op vakantie gaan? We vergeten dat een huisdier voor kinderen het ideale vriendje is. Ze praten ermee, delen hun ervaringen, verdriet en angsten. Die emotionele uitlaatklep werkt rustgevend. En er zijn nog voordelen van een huisdier!

Wist je dat

  • het wetenschappelijk bewezen is dat kinderen zich gelukkiger voelen als ze een huisdier hebben?
  • een kind het gevoel krijgt dat het erbij hoort als hij een koekje mag voeren of een pootje mag geven?
  • het maken van oogcontact met huisdieren het zelfvertrouwen van kinderen bevordert?
  • kinderen die een huisdier hebben een betere spraak en motorische ontwikkeling hebben?
  • kinderen met een hond of een kat minder last hebben van overgewicht?
  • sommige therapeuten gebruik maken van de speciale relatie tussen kind en dier om affectieve en emotionele problemen op te sporen?

Zijn je kinderen allergisch of woon je klein? En wil je je kinderen toch een huisdier gunnen? Overweeg om een klein huisdiertje als een vis of een schildpad in huis te nemen.

Partner Content