Nieuwe zetel kopen? Met deze tips houd je best rekening

Nieuwe zetel kopen? Met deze tips houd je best rekening
Getty Images

Is je huidige sofa helemaal doorgezakt of is de stof versleten? Dan is het dringend tijd voor een nieuw exemplaar. De keuze is enorm, maar met deze tips in het achterhoofd koop je een nieuwe zetel die perfect bij jou past en jaren meegaat.

Doorloop rustig deze vragen en dan kom je vanzelf uit bij de zetel van jouw dromen!

1. WELK MODEL PAST BIJ JOU?

Dat is de eerste vraag die je moet beantwoorden wanneer je een nieuwe zetel wilt kopen. Stel jezelf een paar vragen:

  • Voor wie en wat ga je die nieuwe zetel het meest gebruiken?
  • Ben je het type dat graag gezellig dicht tegen je partner aanvleit of hebben jullie liever wat ruimte?
  • Hang je meestal in de zetel terwijl je uren Netflix kijkt en val je ook af en toe in slaap? Dan is een diepe zitruimte en lagere armleuning wat voor jou.
  • Zit je liever rechtop? Dan is een ondiepe zetel met hogere armleuning een betere keuze.
  • Is de zithoek de place to be voor jullie om gasten te ontvangen? Dan is de grootte van belang. Als je de plaats hebt, is een ruime hoekzetel fijn om met verschillende mensen samen te zitten.

Opgelet: Probeer goed in te schatten hoeveel ruimte de zetel in jouw ruimte inneemt. In de showroom krijgt de zetel de ruimte die hij nodig heeft en komt hij prima tot z’n recht. Diezelfde sofa kan er in jouw kleinere living ineens een stuk lomper uitzien.

TIP: Een prima oplossing voor de juiste zitruimte in verschillende situaties is een modulair systeem. Je creëert makkelijk extra zitruimte als er gasten zijn. Hou je het liever knus met z’n tweetjes kun je een deel van de sofa gebruiken als voetenbank of als salontafel.

Getty Images

2. STOF OF LEER?

Bij verschillende merken kun je kiezen tussen verschillende soorten stof. De meest voorkomende mogelijkheden zijn stof of leer, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Stof is warm en gezellig en je hebt vaak de keuze uit verschillende kleuren. Het grootste nadeel is het onderhoud.

Heb je kinderen of huisdieren, kies dan voor leder omdat je dit makkelijk kunt schoonmaken. Met de stofzuiger verwijder je eenvoudig alle haren van je hond of kat en een natte doek is voldoende om de vlekken weg te krijgen als je kindje morst of teruggeeft in je sofa.

De nadelen? Leder voelt in de winter eerder koud aan en in de zomer net plakkerig. Bovendien is natuurlijk leder vaak een stuk duurder dan stof. Heb je kinderen in huis en wil je toch liever een stoffen zetel, kies dan eentje met afneembare hoes die je makkelijk zelf kunt wassen.

3. KLEUR

Mag jouw sofa de eyecatcher van je interieur zijn? Dan durf je misschien wel voor een felle kleur gaan. Hou er in dat geval rekening mee dat je de rest van je interieur eerder rustig houdt. Bedenk dat het licht in de showroom anders kan zijn dan in jouw woonkamer. Het is een goed idee om een kleurstaal mee te nemen naar een plek waar er natuurlijk daglicht is.

Wil je liever een nieuwe zetel kopen in een sobere grijs of beige-tint? Helemaal prima! Kleed je sofa aan met enkele plaids en kussens in jouw favoriete kleur! Het makkelijke aan deze opstelling is dat je regelmatig van accentkleur kunt wisselen. Naargelang de seizoenen bijvoorbeeld, of de nieuwe trendkleur.

4. KWALITEIT

Tot slot is ook de kwaliteit erg belangrijk. Bepaalde, vaak goedkopere, zetels beginnen al na enkele jaren door te zakken op de plaatsen waar je ‘t meest zit. Dat is afhankelijk van de kwaliteit van het schuimrubber dat gebruikt wordt. Hoogwaardige materialen kunnen makkelijk 10 of zelfs 20 jaar meegaan, maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan vast.

Koop je graag om de paar jaar een nieuwe sofa, dan is dit van minder groot belang, maar wil je een zetel die lang meegaat, dan kies je best voor kwalitatieve materialen zoals hoogwaardig schuim met een hoge dichtheid.

EXTRA TIPS

  • Durf uitleg te vragen aan de verkoper over de gebruikte materialen.
  • Neem je tijd en laat je begeleiden. Meet alles goed op in je woonkamer en maak eventueel foto’s die je aan de verkoper of interieurontwerper kunt laten zien. Kenners kunnen je begeleiden en adviseren, rekening houdend met jouw persoonlijke situatie en je budget.
  • Teleurstellingen vermijden? Markeer de afmetingen van de zetel alvast even in jouw woonkamer. Dit kan met tape, maar om een realistisch beeld te krijgen maak je best gebruik van kartonnen dozen van zo’n 45 cm hoog.
  • Let op met online aankopen. Het is misschien verleidelijk om een sofa online te bestellen, maar neem dan zéker je tijd om alles goed uit te pluizen.

Bronnen: interieurdesigner.be, vtwonen.be

MEER INTERIEURTIPS VIND JE HIER:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)