Getty Images

Ontspullen ontspant: waarom worden we gelukkiger van minder spullen?

Alle rommel de deur uit en enkel de spullen bewaren die je écht gelukkig maken. Dat is ontspullen. Waarom steeds meer mensen hieraan meedoen is niet eens zo bizar: we willen gewoon ruimte. In ons huis, maar vooral in ons hoofd.

Consumptiedrang

Een typische ziekte van onze maatschappij is consumptiedrang. Het gevoel dat bezittingen en het vergaren ervan ons een status en identiteit geven. Maar wat ben je met zoveel spullen? Worden we echt gelukkig van zoveel materiaal in huis? Het lijkt erop dat steeds meer mensen last hebben van een verstikkend gevoel. Een bomvolle agenda, files, tijd te kort en dan nog eens een huis vol met spullen. Je zou je voor minder in het nauw gedreven voelen.

Alle troep de deur uit

Een trend die hieraan tegemoet wil komen is ontspullen of minimaliseren. Je verlost jezelf van alle troep, die je niet nodig hebt of niet meer gebruikt. Je gaat er met de grove borstel door. Want deze spullen blijven bewaren, kost je enkel onnodige energie. Deze grote opruimactie zorgt voor rust, structuur en focus. Je beseft plots wat je in al die jaren allemaal bij elkaar hebt gesprokkeld.

ontspullen

Niet zo simpel

Het lijkt makkelijk, maar dat is het niet. We hebben immers altijd geleerd dat we moeten blijven consumeren. Kopen zou onze wereld draaiende houden. Het is een soort van verslaving. Onze hersenen geven ons korte stootjes dopamine, het gelukshormoon, op het moment dat we iets kopen. Dat gelukzalig gevoel is kortstondig, dus willen we het vaak opnieuw en we kopen meer.

Dat geldt ook voor ons gedrag op sociale media. We willen steeds meer likes, meer vriendschapsverzoeken, meer leuke foto’s. Het put ons uit. Ontspullen is iets waar je bewust mee moet bezig zijn. Je geeft jezelf een andere mindset, je gaat de dingen op een andere manier bekijken en beleven.

Lijstjes en methodes

Iets wat je hierbij kan helpen is het opstellen van een vragenlijst. Bij elk voorwerp kun je je een aantal vragen stellen. Met het antwoord op die vragen weet je of je het voorwerp kan wegdoen of niet.

  • Is dit iets wat ik écht gebruik?
  • Voegt dit waarde toe aan mijn leven?
  • Zou ik dit kopen als ik het nu in de winkel zou zien liggen, wetende wat het al voor mij heeft betekend?
  • Mocht ik het nu niet meer kopen, houd ik van dit voorwerp?
  • Bewaar ik dit omdat ik vind dat ik ervan moét houden?
  • Is dit een ‘als-dan’ of een ‘wat-als’ voorwerp?

Je kunt ook een bepaalde methode volgen in het opruimen. Marie Kondo maakte er haar beroep van. Ze creëerde een techniek waarbij je rommelige ruimtes kunt transformeren in oases vol rust en inspiratie. Ze schreef er het boek ‘Opgeruimd!’ over en reist nu de wereld af om voor uitverkochte, bomvolle zalen lezingen te geven.

Opruimen en ontspullen, je zult ervan versteld staan wat voor vitaliteit dit met zich meebrengt.

bron: J.Wallman (2015). ‘Ontspullen, meer leven met minder’, Antwerpen: Kosmos Uitgevers / lijstjes.info

Meer rust in je hoofd:

 

 

 

Partner Content