Schimmel op de potgrond van je kamerplant? Dit kun je eraan doen!

Schimmel op de potgrond van je kamerplant? Dit kun je eraan doen!
© Getty Images

Een kamerplant geeft je woonkamer altijd iets meer cachet, toch? Maar schimmel op de potgrond kan een échte doorn in het oog zijn. Gelukkig kun je dit probleempje makkelijk verhelpen én voorkomen.

Schimmel op de potgrond: oorzaken en oplossingen

Te veel water

Bang dat jouw planten dorst zullen lijden, en geef je ze bijgevolg vaak té veel water? Geen nood, je bent lang de enige niet die deze fout maakt. Maar vochtige potgrond is een walhalla voor schimmels, dus wees voortaan misschien wat zuiniger met je gieter.

Extra tip: zit je plant in een binnenpot met drainage gaten? Zet hem dan (mét binnenpot) in een bakje met water, zodat de wortels het water langs onder kunnen opnemen. Na het badje zet je ‘m weer in de sierpot.

Steriele potgrond

Steriele potgrond wordt een pak minder snel belaagd door schimmels, want dat is grond die volledig schoon en dus niet hergebruikt is.

Het probleem verhelpen

Komt er al wat schimmel piepen? Verwijder de schimmellaag van je plant en laat deze goed drogen, en dat bij voorkeur in een zonnige en geventileerde omgeving. Daarnaast kun je de kamerplant ook behandelen met kaneel, zuiveringszout of appelazijn. Deze producten zijn niet schadelijk voor jouw groene vrienden, maar zullen je wel helpen om schimmel te voorkomen. Als de ‘schade’ echt groot is, is het aangewezen om de plant te verpotten en verse potgrond te geven.

Meer verzorgingstips voor kamerplanten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)