Opgepast: laat je hond niet zomaar in een meer of rivier zwemmen

Opgepast: laat je hond niet zomaar in een meer of rivier zwemmen
© Getty Images

Sommige honden vinden het heerlijk om tijdens het wandelen wat verkoeling te zoeken in een meertje of rivier. Toch laat je je hond beter niet eender waar zwemmen, want de kans bestaat dat het water besmet is met giftige blauwalgen.

Opgepast voor blauwalgen

Blauwalgen of blauwwieren zijn een soort bacteriën die net als algen en planten aan fotosynthese doen. De meeste soorten hebben een typisch blauwgroene kleur, maar je vindt er ook met een roodbruine kleur.

Waar moet je op letten?

Blauwalgen komen tot bloei bij hoge temperaturen en zijn bijna altijd aanwezig in stilstaand water. Daar laat je je hond dus beter niet in zwemmen of van drinken, want blauwalgen zijn giftig voor dieren én mensen. Let er ook op dat je hond niet met z’n pootjes door het water loopt, want honden likken zichzelf en kunnen op die manier de bacterie alsnog binnenkrijgen.

Vermoed je dat je hond in besmet water heeft gezwommen? Spoel hem dan na het zwemmen goed af met proper water en neem voor de zekerheid contact op met de dierenarts.

Meer artikels voor hondenliefhebbers:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)