Praktisch, zo’n tuinhuis!

Door De Redactie

Nu de lente is aangebroken, ga je weer heel wat meer tijd spenderen in de tuin. Klusjes opknappen, het gras maaien, maar ook gewoon genieten hoort erbij. En de tuinmeubelen en -gereedschap kan je netjes kwijt in het tuinhuis!

Nu de lente is aangebroken, ga je weer heel wat meer tijd spenderen in de tuin. Klusjes opknappen, het gras maaien, maar ook gewoon genieten hoort erbij. En de tuinmeubelen en -gereedschap kan je netjes kwijt in het tuinhuis!

Soorten tuinhuizen

  • Tuinhuizen in hout
  • Tuinhuizen in kunsthars

Waar zet je een tuinhuis?

Je kan je tuinhuis op verschillende plekken in de tuin kwijt en jouw ideale plaats hangt vooral af van wat je van plan bent met de extra bergruimte. Dient het tuinhuis enkel om gereedschap en tuinmeubelen op te bergen? Dan kan je het achteraan in de tuin achter beplanting kwijt. Wil je van het tuinhuis toch een "leefruimte" (bv als poolhouse) maken? Dan hoeft het niet zo nodig weggestopt worden. Let er vooral ook op dat er voldoende daglicht naar binnen kan!

Zo behandel jij je tuinhuis

Een tuinhuis heeft een vlakke ondergrond nodig voor de betonnen vloer, dus hou dat steeds in de gaten. Eens het tuinhuis er staat, kan je het hout maar beter correct én regelmatig behandelen. Zo zal je jaren plezier hebben van je tuinhuisje. Kies daarom voor een goede verf die diep doordringt in de houtnerven want die geeft extra bescherming en houdt het hout langer mooi. En natuurlijk kies je voor een waterafstotende, weerbestendige en vochtregulerende verf…je tuinhuis staat namelijk dag in dag uit buiten. Ook de binnenkant verdient een laagje verf, anders kan het hout kromtrekken.

Is een bouwvergunning nodig?

Of je een bouwvergunning nodig heeft of niet, hangt vooral af van de afmetingen van je tuinhuis. Er is geen stedenbouwkundige vergunning nodig op voorwaarde dat de nokhoogte maximum 3 meter hoog is en dat het tuinhuis zich binnen de 30 meter van de woning bevindt, tegen een bestaande muur of op minstens 1 meter van de perceelgrenzen. Belangrijk is ook het feit dat de totaaloppervlakte van alle vrijstaande bijgebouwen te samen maximum 40m² mag zijn. Alle info vind je terug op www.ruimtelijkeordening.be of via jouw gemeente!  

Het oog wil ook wat

Gebruik een mooie kleur of wat extra deco-toetsen (vb bloemen of gordijntjes als je dat mooi vindt) om je tuinhuis er picobello te laten uitzien. Of voorzie een zandbank net naast het tuinhuis, zo krijgen je kinderen het gevoel dat ze een eigen huisje hebben in de tuin!

 

Aachen (Brico)

Aachen (Brico)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partner Content